Daniel summerar

Summering!


Hur summerar man 3,5 vecka i staterna?


Börjar med... VILKEN UPPLEVELSE!! Resan var bland det absolut mäktigaste och intressantaste saker jag gjort. Vi hade fördelen att känna personerna i fråga innan vi träffades i USA, vilket gjorde det hela mindre nervöst.


Allt började med en väldigt lång flygresa, efter 35 timmar och 1,5 timmes sömn kom vi äntligen fram till skolan. Där väntade våra utbytesstudenter med familjer, efter välkomnandet var det raka vägen till sängen för att 6 timmar senare hoppa upp och gå på skolan.


Resan var en väldig blandning mellan jobb, nöjen och intryck. Personligen tror jag att resans upplägg var det bästa möjliga, vi fick verkligen se hur vardagslivet fungerar, och hur turisten ser på USA.


Första helgen var som tidigare sagt förlagd till Las Vegas. Där jobbade vi i dragracing team, ett väldigt roligt evenemang där både nytta och nöje blandades, en insyn i hur det fungerar bakom kulisserna på tävlingarna, hur reglerna fungerar och hur alla människor runtomkring fungerade i olika situationer. Efter Las Vegas tillbringade jag veckan på skolan, gick på olika lektioner och lärde känna nya människor. Ungdomarna i USA uppfattade jag som mera öppna och nyfikna än de i Sverige, alla var intresserade av hur det fungerade här, och dom blev nog rätt imponerade. Skolsystemet här är så annorlunda än deras, "over there" är allt mycket mera reglerat av regler och tider. Efter en hel del diskussioner med lärare och elever på Rim, kom vi ändå fram till att det svenska systemet inte skulle funka tillfredsställande där, mest med tanke på att det är för mycket folk, och att uppfostran är helt annorlunda. Det var riktigt intressant att se, uppleva och faktiskt vara en del av deras skola.


Andra veckan var jag på Joes plåt/lack verkstad. Även här var det skillnader mellan arbetsmetoder, utrustning, regler och personligheter. Men en sak var samma, ett bra resultat! Även fast dom jobbar på ett annat sätt så blev slutresultatet lika bra som här, så det var riktigt lärorikt och jag försökte ta åt mig alla nya tips och tillvägagångssätt för att utveckla mig. Mesta av tiden tillbringade jag nere på lacken hos Steve, trevlig kille som har ett väldigt avslappnat förhållande till sitt arbete "Man lever bara en gång, så varför ska man vara seriös hela tiden" va ord som han använde ofta. Tekniken han använde när han jobbade var på många sätt annorlunda, sliptekniker, maskering och utrustning skilde sig, men resultatet var desamma.


Helt klart en av de roligaste och bästa APU perioder jag har haft, så mycket nöje och lärdom i ett!


Eftermiddagarna tillbringades mycket med familjen, kompisar och de andra utbytesstudenterna. Ingen dag var den andra lik och alltid nya roliga saker att göra. En kväll kunde tillbringas framför teven, och nästa dag var vi ute och sköt med gevär i skogen.


De sista dagarna var helt underbara, vi gjorde en massa roliga saker, umgicks och hade riktigt trevligt. Både med elever och lärare!


Och ifall någon frågar om det var värt att söka och få åka, så svarar jag; Gör det! Det är en otrolig upplevelse som fler borde göra. Jag och garanterat dom andra också, tyckte det va en upplevelse som förändrade våran syn på Sverige och USA. Både på ett personligt, skolmässigt och verkstadsmässigt plan!


Ett stort tack till alla som varit med och gjort detta projekt möjligt, både på den svenska och amerikanska sidan, och givetvis våra sponsorer!


Över och Ut!


Daniel Svensson   


Mot gamla Sverige

                                                                 090508
Hemresan


Fredag morgon klockan 03.30 ringde väckarklockan och då var det bara att hoppa upp ur sängen så fort som möjligt för att inte somna om, och därmed missa flyget. Efter en snabb dusch så klev vi ut från hotellet strax efter fyra på morgonen för att åka med en shuttlebuss till flygplatsen. Där var det så dags för alla dessa säkerhetskontroller igen, vilka fungerade riktigt smärtfritt den här gången. När klockan var ungefär halv sex så hade vi nått ända fram till gaten och då återstod bara en timmes väntan innan vi fick stiga på planet mot Chikago. Resan hem gick i precis motsatt riktning mot resan dit. Det vill säga Los Angeles - Chikago - Stockholm - Östersund. Allt fungerade klanderfritt med tider och anslutningar, men resan blev ändå väldigt lång. Vi kom fram till Frösö flygplats (som infödd Frösöbo vägrar jag att kalla den Åre Airport) klockan 12.30 på lördagen. Efter avdrag för tidsskillnad så hade vi varit på väg i nästan ett dygn och med två nätter med endast ca 3 timmars sömn per natt så var vi ett gäng ganska trötta individer som nådde hem till våra nära och kära.


Kan inte låta bli att visa några bilder från hemresan också.


3810s I väntan på första flyget mot Chikago3836s Delar av Chikago från ovan3865s Bland det första vi ser av Östersund så är det skolan

i mitten på bilden3867s Delar av  välkomstkommittén

  

Äntligen är vi så hemma. Efter att ha varit borta i drygt tre veckor så är det väldigt skönt för oss alla att vara hemma, även om vi har haft en fantastisk tid där borta på andra sidan om det stora havet.


Nu är det bara resten kvar. Vi ska sammanställa resan och tacka alla våra sponsorer för en av dom större upplevelser som vi haft i våra liv.


Tack så länge


Lennart


Nu är slutet nära

                                                                  090507
Sista dagen med gänget

  

Nu har vi nått fram till den sista dagen med gänget. Mattias är på Davis på förmiddagen medan Jenny och Daniel är på skolan. Jag och Tommy har gjort en sista insats på vår packning under förmiddagen. Dessutom så har vi varit hos Urbz för att blogga och skypa en sista gång innan vi drar österut. När jag och Jenny skulle gå från mediasalen hamnade vi mitt i en lite dramatisk situation. Sheriffen kom med en kille i handklovar mitt framför ögonen på oss, och det är man ju inte van hemifrån.


Lunch åt vi idag hos Davis, där dom bjöd på pizza och läsk, samtidigt som vi hämtade igen Mattias och tackade för det här årets samarbete.


Efter lunchen så åkte jag och Tommy tillsammans med Jenny ner till Boathouse för att tömma huset med mera. Jenny behövde väga sin packning och göra lite rokader i sina väskor för att slippa övervikt.3660s Det är inte lätt att få med allt när man ska ha med sig

reservdelar åt pappa också

  

Efter ett varv med dokumentation av huset och en sista koll så att inget var kvarglömt så kom Dave dit med båten så att vi fick oss en provtur i den också. Det är förvånande hur många stora dyra båtar det finns i denna lilla sjö. Man passerar sjön på mindre än fem minuter med dom flesta båtarna som ligger runt den, och trots detta så prutar jag inte på att det finns minst hundra båtar efter stränderna.


3772s Vårt boende sett från vattnet3747s Skulle gärna ha haft lite mer tid här för att träna

lite närspel

  

Nu har vi så kommit fram till det oåterkalleliga avskedet och samlingen vid skolan innan vi skulle fara ner mot LAX och Hacienda hotell. Nog för att den här elevgruppen har lätt för att kommunicera, men nu var det nästan omöjligt att få slut på ordflödet och att få dom att kliva in i bilarna.


3788s Allvaret har tagit sitt grepp om våra elever.

Jarred och Ben
3799s Här har vi så gänget som varit ute och rest

  

Efter avskedet bar det så av mot hotellet och incheckning plus att vi återlämnade hyrbilen och kröp till kojs för en kort stunds sömn.


Nu är det bara hemresan kvar.


Hälsar


Lennart


Jenny berättar

Jenny Berättar
Hejsan igen alla små läsare!

Tiden har nästan sprungit förbi. Kan inte förstå hur det hunnit gå två veckor redan sedan jag skrev sist. Jag har nu hunnit tillbringa två veckor på skolan, vardera med Mattias och nu med Daniel. Vi har följt våra amerikanska elever under lektioner, gjort ett engeklskt matte-prov för magnus och Eva, samt alla aktiviteter, nedan.Trodde faktiskt inte att det kunde vara så stor skillnad mellan skolorna som det är, men skolan här är helt klart betydligt strängare. De har även lördags skola, för olydiga barn tex. Daniel och Mattias hade redan fått lite erfarenhet av alla lektioner men Mattias visade mig de dem tyckte varit roligast mm. Lite spännande att se kombinationen mellan de (ursäkta) extremt högljudda eleverna I korridorerna, som sedan sitter knäpptyst under deras lektoner.  Som tidigare berättat besökte vi Sea World under fredagen, riktigt mäktigt! Och på lördags morgonen förbättrade jag min solbränna för att senare under dagen fara ner mot Hollywood tillsammans med familjen, för de blivit bjuden på en musikfest. På ditvägen tog vi en liter tur genom stan så jag kunde få lite diverse bilder, tyvärr hann vi dock inte åka upp till trä skylten, men jag överlever nog utan det fotot. Fick istället några bilder på utklädda Marilyn Monroe, Mikael Jackson mm som gick runt på stjärngatorna. Mamman gav mig även en manikyr I 20 års present så vi gick och fick fötterna skrubbad och naglarna målad. Skrattade och tjoande så den stackars kvinnan trodde hon gjorde mig illa. Men jag är bara extremt kittlig.. Festen var en "liten" tillställning i delas värld, men det dök upp omkring 130 gäster.. Vänner mm sjöng och till detta åt vi en bit mat.


Solade allt jag orkade under söndagen, och jag måste säga att det gav resultat.  Till middagen hade familjen lite kändisbesök. Sarah Clarke (som spelar mamman till Bella I filmen Twillight,) hennes man Xander och deras dotter, Olwen.  Rätt ovanligt namn. Så jag åt alltså min middag tillsammans med 3,5 kändisar!  - Rätt mäktigt.


Sista veckan har bara börjat så är den slut! Vi har varit på skolan som vanligt, vilket gör att tiden går snabbt, och sedan under kvällarna har vi blivit bjudna på middag hos Joe och Rosie på måndagen, och sedan Jim och Julie på tisdagen. Tack så mycket för god mat! Och igår hade vi avskedsmiddagen på Claim Jumper. Känns helt otroligt att vi åker hem! Vi kom ju nyss hit!? Även denna gang fick vi god mat, och till efterrätt fick jag en muffins, med glasyr och ett ljus, för Dave skvallra att jag snart fyller år.  Hihi. (På måndag för att vara noga) Sedan sjöng de för mig. Sötnosar.

Väskorna packade och ikväll smyger vi oss ner till Los Angeles för att i morgon bitti placera oss på planen de närmaste  20 timmarna. Jag och Lennart sitter uppe på media nu och skriver nya och fräsha inlägg i bloggen. Precis ätit lunch tillsammans med Davis Auto Body ‘ gänget.

Sagt hejdå till det underbara gänget och vi blev även bjuden på pizza.


Jag har definitivt fått en annan syn inom flera områden, var det gäller så olika personer och mat. Jag har sett både gott och ont och tar det till min samling av erfarnheter. Haft riktigt bra och roliga veckor här. Men som farmor brukar säga: Borta bra men hemma bäst!


Kramar  Jenny


Avskedsmiddag

                                                                   090506
NHRA-museet och bilutställning

  

Dagen började som vanligt med att kolla så att barnen var på plats och att alla hade något att göra. Efter det åkte jag och Tommy ner på plattlandet för att leverera lite grejor till ett shippingföretag.
 


3500s Det blev lite grejor att skicka med båt. Min framvagn

bland annat

  

Sen åkte vi iväg och shoppade lite innan vi besökte Tommys släkting, Clifford ute i Ontario. Där satt vi en stund och pratade innan vi blev utbjudna i trädgården för att plocka några apelsiner på hans apelsinträd.


3504S Det fanns inte så många apelsiner i år, men några kunde

vi plocka i alla fall

  

En av dagens stora tillställningar var den månatliga bilträffen vid NHRA-museet. Det fanns hur många bilar som helst där, men vi ska bara visa ett litet axplock av dom. Dessutom så var det gratis inträde på museet, vilket i vanliga fall är riktigt dyrt att besöka, så där sparade vi ett antal dollar.


3508s Ett par av dom bilar som vi såg direkt när vi kom dit3514s Lite blanka motordelar3516s Ännu mera blanka motordelar3517s Joe Black beundrar en femtiotalare

  

Efter cruisingen åkte vi vidare till en restaurang, Claim Jumper, för att äta en avskedsmiddag med så många inblandade som möjligt. Det kom ca 25 - 30 personer så det blev ett skapligt gäng. God mat och trevligt sällskap tror jag att dom flesta tyckte.3626s Här är Tommys mat. Vet inte vad det var men det

såg gott ut3628 Min mat var i alla fall en köttfärslimpa och den var

lika god som den såg ut3630 Dave och Joie. Dave stod för arrangerandet

  

Sist men inte minst så ska vi väl visa en bild på några av våra telningar när dom fått sin mat och börjat att äta.3636s Kolla Mattias revbensspjäll. Här hade han ändå

tagit en bit

  

Ja, nu är det snart dags för hemresa. Det ska bli skönt att få komma hem till er där hemma även om vi har haft en mycket bra och givande resa. I morgon börjar alltså hemresan med en första etapp ner till ett hotell nära flygplatsen. Vi ska på fredag morgon åka mot flygplatsen före fyra på morgonen så det blir en kort sista natt. Återkommer med information om hur resan gått nästa vecka.


Tack för idag


Lennart


Mayo de cinco

                                                          090505
Mayo de cinco


Hej på er! Idag är det Mayo de cinco, (den 5 maj), mexikanarnas svar på våran första maj. Det är tydligen ingen större högtid häromkring för vi har inte sett något av deras firande och enligt dom som jag pratat med så är det inte någon stor högtid.


Jag och Tommy har idag på förmiddagen varit hos Davis för att följa Mattias i hans jobb där.  Mattias är liksom Jenny och Daniel nere hos Steve i lackverkstaden. Det är verkligen imponerande att se vilken pedagog Steve är trots att han inte jobbat med utbildning. Han är jätteduktig på att förklara varför han gör som han gör och han gör dessutom mycket bra jämförelser med andra arbetsmetoder. En annan sak som är kul att se är att våra elever är så himla nyfikna och frågvisa när dom är hos Steve.


3393S Steve förklarar för Tommy3395 Steve håller lektion för Mattias

  

En av dom instruktioner som vi fick, var när Steve visade oss hur man analyserar den på bilen befintliga färgen. Han började då med att scanna in färgen i en liten dosa och förde sedan över värdena till datorn för att sedan läsa av hur man ska blanda färgen.3397S Färganalys, inte den sort som många av er damer

har varit med om3409S Steve retar mig och mitt säkerhetstänkande. Det är

faktiskt thinnertvätten han håller cigaretten ovanför3411S Mattias in action med slipklossen

  

Efter besöket I Crestline var det dags för gruppfotografering av så många som möjligt av dom som varit inblandade i projektet.3434S Så här blev resultatet


På kvällskvisten var det återigen dags för en middagsbjudning, den här gången var vi bjudna hem till L.J och hans familj. Dom bor i en liten stad som heter Green Valley högt upp i bergen. Elevation 7 000 feet, står det på skylten. Den ligger alltså på ca 2 100 meter över havet. Innan maten tog vi oss en promenad upp till högsta punkten och utsiktsplatsen. Det var en milsvid utsikt över berg och dalar.3455S Solnedgång3463S Samling på det högsta stenblocket

  

Efter promenaden var det så dags för middag i L.J.s hus. Det var en mycket god pasta med köttfärssås plus en ostkaka till efterrätt. Låter väl smaskigt eller hur.
3476S Två hungriga grabbar. Daniel och Riley.
3482s Värdparet, Jim och Julie Mikkelson. Bilden blev lite

suddig men det kanske syns ändå


Vi som var med ikväll var jag, Tommy, Daniel, Mattias, Jenny, Hannah, Riley, Jarred, Dave, Joie, Urbz, Ben förutom L.J och hans föräldrar.


Som sagt så var maten jättegod och vi tackar ytterligare en gång på detta sätt.


Tack och hej


Lennart


Måndag med diverse

                                                               090504
Måndag med diverse aktiviteter

  

Den här dagen har i stort sett gått åt till att blogga för min del. I övrigt så har Mattias varit hos Davis sin första dag. Jenny och Mattias har följt sina kompisar på diverse aktiviteter. Tommy har jobbat en hel del med Dave i verkstaden.


På kvällen var vi alla bjudna till Joe och Rose Urbz på middag. I stort sett alla inblandade var där och det blev ca 25 - 30 personer. Här kommer ett litet bildgalleri på några av dom närvarande.3342S Jim och Stephanie Philips3344S Lilla Allie Urbz
3350S David Nygren och Hannah Mc Donald
3352S Ungdomarna väntar på maten
3379S Tommy och Dave leker med Joes bilspel
3390S Ungdomarna sysslar med diverse aktiviteter

  

Tiden rinner iväg och jag måste hasta lite grann så därför blir inte dagens inlägg längre än så här.


Tack för idag


Lennart


Ben Reynolds tankar

                                                                  090503Ben Reynolds thoughts


At the beginning of the year I would have never seen myself on a plane to Sweden or anywhere else. But there I was on march 25th 2009. I left for a automotive foreign exchange program with a Swedish school called VTC or "J". I have always loved cars but never had the opportunity to work on them. Then I enrolled in Rim´s automotive program everyday I could. I´d be alongside of Dave elbow deep in grease and oil.


When I heard about the exchange program I newer thought I´d be part of it. Just over half a schoolyear Dave extended the offer to the students in my class including me. Still I never thought I´d be able to go. But I still went for it. I talked briefly to my parents about it and wrote a essay to Dave about it. And there I was, standing at the doors of VTC.


VTC opened my eyes, I could not believe how amazing the school was, and I even learned a good deal.


Even more than the school I found Sweden to be a great place. The people were all very welcoming, the food was great, family values still were strong, and so much more. Sweden was so peaceful, so calm and relaxing although a little cold at times.


I enjoyed this trip very much and was glad I hade the privilege to be part of it. I could even see myself returning to Sweden. But maybe I should learn a little more svenska first. All and all It´s a trip that greatly benefited me, and is a trip I will never forget.


Ben ReynoldsSöndag med golf

                                                           090503
Vår sista söndag i Kalifornien

  

Idag har Daniel varit ute och åkt båt med familjen, och det var inte vilken båt som helst. V8-an mullrade väldigt gott och den gick som ett skållat troll. Efter det så var det dags för en tur ner till bowlinghallen och några serier bowling.


Mattias hade en lugn dag men var även han med på bowlingen på eftermiddagen.


Jenny passade på att förbättra solbrännan lite grann men, enligt egen utsago så lyckades hon tydligen få till en hel del konstiga ränder. I och för sig så tycker jag inte att det låter så konstigt för jag har aldrig lyckats få till en solbränna utan konstiga ränder. På eftermiddagen fick dom besök av ett par som hon tyckte sig känna igen, det visade sig vara mamma Bella i Twighlight och hennes man. Jenny berättar mer.


Tommy har ju lite egna böjelser, så han har varit på en sightseeingtur till två stycken bilskrotar där man betalar inträde, 2 dollar, och sen plockar själv för att betala i kassan.


Själv har jag haft årets golfpremiär på en bana som heter Yucaipa Valley Golf. Dess hemsida heter, för er golfintresserade, http://www.yucaipavalleygolf.com/ Golfen gick väl lite si och så. Dom långa slagen var skapliga men närspelet var ingen höjdare. Men det var jättetrevligt ändå. Efteråt så var jag och David Nygren ut och åt för att senare på kvällen titta på en film hemma hos honom.


2195 Tre laddade spelare


2197 Fronten på golfcarten.

  

Bara så ni vet så skrattar folk här när jag berättar att man hemmavid behöver läkarintyg för att få åka golfbil på banan. Jag tror dock mer på den svenska modellen, det man är ute efter är ju ändå motionen.


2221 Justin svingar fullt ut

  

Banan var inte lika flashig som den jag spelade på ifjol, men det var riktigt trevlig. Kolla husen, dom står lite oroväckande nära.


Tack för idag


Lennart


Lördag

                                                              090502


Lördag med fria aktiviteter

  

Idag har vi inte haft några schemalagda aktiviteter alls, utan alla elever har varit med sina familjer på diverse äventyr.


Daniel har mekat bromsar på familjens släpvagn under dagen och på kvällskvisten var dom iväg på bio.


Mattias var till Huntingtons Beach för att prova på surfing men det var alldeles för kallt i vattnet så dom glassade bara runt ett tag.


Jenny var först ut på shopping och sen en tur till Hollywood för att vandra på "stjärngatan". Där såg dom diverse skapelser, vilka hon får berätta lite mer om själv. Sen blev hon bjuden på nagelvård på både händer och fötter. På kvällen var dom på en musikfest hos några vänner till familjen. En "mindre" föreställning med ca 120 gäster.


Tommy var till Fontana och provkörde nya bilen. Han sken som en sol när han kom hem, för att bilen hade gått riktigt bra. Innan han och Dave tog sig iväg hann dom både köpa och byta batteri samt renovera förgasaren. På kvällen var han och Dave hem till Joe Black för att hjälpa honom med hans bil.


Undertecknad tillbringade en del av dagen vid datorn för att komma ikapp med bloggen. Under en av pauserna var jag ut på puttinggreenen och tränade korta inspel och puttning, rätt tufft att ha en egen puttinggreen på gården. Nästa paus i skrivandet använde jag till en shoppingrunda alldeles på egen hand. Jag åkte först ner till Wal Mart och handlade lite skjortor och T-skirts med mera. Efter det så var det dags för middag och sen att åka hem och avsluta bloggandet.2188 Här tillbringade jag en stor del av lördagen

  

Tack för idag

  

Lennart


Daniel berättar

                                                                  090501


Se på fasiken!


Nu är det bara 1 vecka kvar i staterna och alla intryck har börjat landat.

Skillnaderna mellan USA och Sverige är på vissa plan väldigt stora och ibland väldigt små, men hitintills har jag haft en riktigt rolig tid och kunnat anpassa mig till skillnaderna.


Första helgen tillbringade vi som sagt i Las Vegas, det var verkligen som på film! Vi bodde på ett riktigt trevligt hotell, dagarna tillbringades på dragräcebanan. Jag, Ben och Jenny "teamade" över Corvetten som Tommy körde. Bilen tog sig f. ö till semifinal och vi var alla nöjda! Sista kvällen gick vi ut på "strippen" för att få se allt på nära håll, en klart mäktig känsla, och allt det man sett på dumburken existerade faktiskt.


Första veckan tillbringades på skolan, vi alternerade mellan Ben´s och L.J´s lektioner, dom klara favoriterna var foto och keramik, men historian var väldigt intressant också, dom har en rätt annorlunda syn på sitt land.


Nått som aldrig slutar att förvåna är de amerikanska studenternas rektioner på vårat skolsystem, för dom låter det som himmelriket. Vi saknar bl a säkerhetsvakter och vi får lunch på skolan, studiebidrag och inackordering, saker som inte alls existerar här. Å andra sidan slutar våra diskussioner här alltid med att ett svenskt system inte skulle fungera, det är för mycket folk här...


Förra helgen var vi ute och sköt lite pistol och gevär, här är det också en annan syn på skytte än vi har, t ex behövs inte vapen vara i vapenskåp, du får bära vapen på gården utan andledning och träningsskytte gör du ute i skogen. Kul var det i alla fall, testade en M14, några vanliga studsare och pistoler... Söndagen började kl. 5 då vi började åka ner till swap-meetet, mycket roliga bilar/lösningar och en hel del saker att köpa. Tommy fyndade en hel del, medan jag bara köpte en bilvårdssats. Efteråt åkte vi cab med Leif ner till Venice beach och promenerade runt där ett tag, köpte en resväska och åt god mat.


Denhär veckan tillbringade jag hos Joe Black på hans plåt/lack firma. Väldigt intressant upplevelse, med mycket trevligt folk och roliga uppdrag. Det ända som saknades var fikarasterna... Igår var vi till Sea World med Mr & Mrs Urbz, vilken upplevelse! Späckhuggare, hajar, karuseller och berg & dalbanor! Efter att ha snurrat runt där en hel dag blev det en tur till stranden nere i San Diego och kolla på solnedgången. Sista veckan kommer jag vara inne på skolan igen, tiden går fortare än man tror så jag ska göra det bästa för att ta reda på den...


Över och Ut!


Daniel

Bilder Kommer


Sea World

                                                                  090501
Fredag den 1 Maj

  

Inga röda flaggor och inte en demonstration så långt ögat når. Vi har ändå tagit en slags helgdag med ett besök på Sea World i San Diego. Resan började från skolan direkt på morgonen. Vi som for var hela svenskgänget plus Jarred och Hannah från media tillsammans med Joe och Rose Urbz. Nu höll jag på att glömma att lilla Allie Urbz också var med på turen. Jag kommer att låta bilderna berätta även idag, så håll tillgodo för nu börjar det.


3127S Allie och Mattias hade en hel del att prata om


Efter ungefär halva resan så hade vi en bensträckare med lite fika på en plats som hette Toms Farm vilket var en typ av rastplats med lite affärer av olika slag. Rose hade fixat spons på mackor från Sub Way.


3134S Svensk lingonsylt på en affär i Amerika3143S Fika direkt vid bakluckan på bilarna

  

Efter ca tre timmars resa var vi så äntligen framme i San Diego och Sea World. Vi började med att ta ett gruppfoto på egen hand i stället för att köpa ett av proffsen vid grinden.3152S Tyvärr, eller tack och lov så saknas dom två fotograferna3153S Linslusen provar glasögon3154S Joe Urbz ser det mesta genom linsen

  

Efter en liten stund så kom vi fram till ett område med karuseller och gungor av olika slag, mest anpassade för dom lite mindre barnen.3161S Men, vilka är det som kommer åkande här. Dom blev

som barn på nytt3162S Här kommer Allie och Hannah

  

Efter ett par karuseller och lite aktiviteter anpassade mest för lilla Allie så bar det iväg mot den stora bassängen där dom visar upp sina dresserade späckhuggare. Det var en jättebassäng med läktare för flera tusen personer, gissningsvis ca 5 000 sittplatser.3174S Dom började med ett jättehopp och tillika plask
3184S Att åka wakeboard på en späckhuggare verkar vara

häftigt
3185S Balansakt i den högre skolan

  

Efter späckhuggarföreställningen så vandrade vi iväg mot nya mål. Då upptäckte Mattias att det fanns en massa olika släktingar till vår Aloe Vera. Så han kom på att han skull prova på en helt egen variant av healing.
3236S Mattias healar sig själv!?


Sen var det dags för fyrdimensionell bio.
3239S Kolla brillorna, dom var inte direkt moderiktiga

  

Efter bion så var vi alla riktigt hungriga, så vi letade oss till en restaurang med löpande bandprincipen. Dom hade riktigt god mat men den var på tok för dyr i förhållande till vad man fick. För en liten portion äggplanta och en sallad plus läsk tog dom närmare två hundra kronor. Men som sagt, det var gott.
3251S Som sagt så var vi rätt så hungriga

  

Nästa mål var pingviner och isbjörnar. Jag kunde bara inte låta bli att dra gåtan om varför isbjörnarna inte äter pingviner. Det var ingen som kunde den.3265S Dom såg i alla fall ut att må bra i sin konstgjorda miljö
3276S Även isbjörnarna såg friska och välmående ut

  

Om det nu var någon som lyckats undvika gåtan om isbjörnarna och pingvinerna så beror det på att isbjörnen lever vid nordpolen och pingvinerna vid sydpolen att isbjörnarna inte äter pingviner.


Som avslutning på aktiviteterna på Sea World var det så dags för dom flesta att åka vattenbergochdalbana. Som ni hör på namnet så var det läge för att bli mer eller mindre blöt.
3319S En mäktig skapelse med mycket vatten
3286S Acceleration3290S Retardation3307S Så här såg dom ut efteråt. Sjöblöta

  

Ja, det här var väl ungefär vad som hände under dagen förutom att vi skulle sitta tre timmar i bil för att ta oss hem också. Okej då, det blev en hamburgare på vägen hem. Vi var alla trötta efter en heldag med aktiviteter, så dom flesta utom Joe och Rose slumrade väl till lite då och då.
3334S Här har ni två som sov gott på vägen hem

  

Sjöblöta hälsningar och ett extra tack till Joe och Rose för deras engagemang under dagen.


Lennart

Sista April

                                                                     090430
Sista April

  

Hej på er! Idag är det sista april och kungen fyller 63 år. Inget av dom båda sakerna är något som vi märker av här borta. Det har varit en av dom stillsammare dagarna hittills. Jag har suttit vid min dator och plitat på denna blogg. Våra elever har varit dels hos Urbz och dels med sina kompisar på deras lektioner, förutom Daniel då som varit hos Davis och praktiserat. När jag satt och plitade så lekte Mattias med min kamera och resultatet kan ni se här nedan.3123 Inte ofta jag är med på bild


Efter att skolan stängde så blev det lite mer fart under galoscherna. Då skulle Dave och Tommy ner på plattlandet och ordna med diverse pappershantering. Vi passade då på att följa med dom ner dit, både jag, Joie och Jenny. Vi ville shoppa lite grann. Jag köpte lite kläder och ett par skor och Jenny var så nära att köpa en kamera. Men när hon skulle betala så visade det sig att det inte fanns någon garanti som skulle gälla på hemmaplan. Det blev därför bara lite småplock för henne.


Vi avslutade med en middag på ett ställe där portionerna var av amerikansk modell. Jag följde Tommys exempel och beställde revbensspjäll med den följden att jag fick en portion som inte rymdes på tallriken, spjällen stack ut 5 centimeter på varje sida av tallriken, och det var inte några små tallrikar heller. Tyvärr Tomas så hade jag för första gången på denna resa lämnat kameran hemma.


Hoppas att ni har det bra därhemma


Hälsar


Lennart


RSS 2.0