Första vardagen

090330
Första vardagen

  

Nu är det första måndagen med besök from over there. Våra elever har haft individuella val och Ben & L.J har då följt med på dessa lektioner. Under eftermiddagen var Jenny ute och guidade Ben och L.J på stan. Ben och L.J shoppade lite souvenirer. Dessutom så tittade dom på lite kläder men fann inget att köpa idag åtminstone. Men det blir väl mer tid för detta så chansen finns ett tag till. Vad gäller lärarna och Joe Black så var dom med i produktionen här på skolan och på media. Joe Urbz var på media hela dagen, började med personalmöte av vilket han inte förstod så himla mycket. Det är ju inte så lätt för lärarna där att helt plötsligt hålla ett möte helt på engelska, men dom översatte efter bästa förmåga. Joe Black och Dave följde Tommy i plåtverkstaden hela dan och där blev det både givande och tagande. Joe Black fick chansen att lära sig en del om plastreparationer som han inte kunde förut. Dessutom så fick våra elever en liten duvning i engelska språket.

Även dom äldre behöver sätta sig en stund


På eftermiddagen så hade vi ett planeringsmöte för att få lite mer struktur på kommande veckor. Schemat kommer att se ut ungefär så här.


Tisdag 31 Mars                      Våra elever har vanlig undervisning. Ben och L.J följer med Magnus på en engelsklektion och sen spenderar dom en del tid med övriga lärare enligt önskemål.


Onsdag 1 April                      Ben och L.J gör en halvdag på personbil och en halvdag på tunga sidan.


Torsdag 2 April                      Ben och L.J följer med på APU på Berners och Bilskadecenter.

                                            På kvällen ska vi förhoppningsvis köra go-kart.


Fredag 3 April                      Studiebesök på Palmcrantzskolan + lunch på Arctura

Eftermiddagen kommer en del av ungdomarna eventuellt att åka till Åre och titta på Big Jump på skidor.


Lördag 4 April                     Diverse fria aktiviteter Åre?/Zorb? Personalen kommer kanske att åka ut på storsjön med snöskoter för att se Carinas man vittja vinternäten och sen åka vidare till min stuga i Mjäla för lite korvgrillning.


Söndag 5 April                     Diverse fria aktiviteter Åre?/Zorb? Eventuellt någon typ av sightseeing för dom som är intresserade.


Måndag 6 April                      Individuella val


Tisdag 7 April                      Bilprovningen/Car Inspection 8.30 - 16.00


Onsdag 8 April                      Bilprovningen/Car Inspection 8.30 - 16.00


Torsdag 9 April                       Fria aktiviteter/Free


Fredag 10 April                      Gemensam middag på Eastern Palace, sen åker jänkarna med nattåget mot Arlanda.


Lördag 11 April                      Flyg mot LA

  

Vad ska det bli av det här ser dom ut att tänka.


Efter mötet så åkte Daniel, Ben, Jenny, Riley och Tanja ner på stan för en gemensam pizzamiddag. Därefter var det kväll för ungdomarna. Jag, Joe och Joe åkte efter middagen, i Hissmofors, hem till Tommy för en fotosafari i kvällsljus. Alla var dock så matta att det inte blev mer än en fika i Rödösundet plus lite allmänna diskussioner. Vi får väl fotografera någon kväll senare.


Tack för idagLennart


Vilodagen

                                                                  090329
Återhämtningen

  

Söndagen blev den stora vilodagen. Ingen av eleverna verkar ha gjort något speciellt. Dom sov länge och spenderade resten av tiden framför TV eller datorer. Det är väl inte så underligt om man är lite matt efter en så lång resa och den tidsomställning som dom varit med om. Totalt handlar tidsomställningen om 9 timmar. Tommy, Dave och Joe Black hade också en vilodag med lättare aktiviteter. Dom avslutade dock dagen med en visning  av Tommys nya verkstadslokal på hemgården i Åse. Joe Urbz jobbade med sin blogg och en film som han redigerade av material från lördagen i Ljusnedal. Jag själv lade en del tid på min blogg men dessutom så var vi ute på lite familjeaktiviteter.


Jag har nu fått lite mer klarhet i vad Joe Urbz elever heter.

Här visar Joe Urbz karosseriverkstaden för Jared Powell

och Riley McDonald, dom två mediaeleverna.

  

Det hade som sagt inte hänt så mycket under söndagen men vilan var säkert välbehövlig.


En annan intressant sak som jag kan berätta är att svenska konsulatet, troligtvis, kommer att hälsa på oss när vi är i Kalifornien. Mest troligt så kommer dom under vecka 18. Magnus, Tomas och Pontus grundlade den kontakten i höstas när dom var över. Dom träffade då en kvinna, född och uppvuxen i Östersund, vilken arbetar på konsulatet. Hon var riktigt på hugget när dom föreslog detta möte och nu kommer det förhoppningsvis att komma till stånd. Kul eller hur?


Tack för idag


Lennart


Motorlördag m m

                                                                 090328
Lördag med diverse aktiviteter

  

Om vi börjar med ungdomarna så kan jag berätta att Daniel, Mattias, Ben och L.J var till Rissna och körde rallybil på isbanan. Dom var där från 10.00 på förmiddagen till 17.00 på eftermiddagen. Ett riktigt långt skift kan man kanske tycka, men dom var alla nöjda med dagen. Efter körningen så åt dom riktigt god mat på Depå Grande.Vem som sitter vid ratten kan jag inte avgöra

  

Jenny och Riley hade lite andra aktiviteter för sig, vilka Jenny själv får berätta om i det mail hon skickade till mig. Se nedan.


 Fredag.

Efter att ha varit ett nervvrak stort sätt hela dagen, anlände de till skolan kring två tiden.
När alla hade småpratat lite och vi kände oss "redo" som lärarna sa, fick vi åka hem.
Nu när de väl är här känns det som att "vad var det där att oroa sig för?" och engelskan
flöt på rätt bra efter en stund. Såklart var Riley trött efter resan, så under eftermiddagen
försökte han ungefär hålla sig vaken så gott han kunde.

Lördag

Egentligen hade vi planer med skolan att åka till Funäsdalen för att kolla på is racet som
hölls där, men efter vi hade pratat med Daniel och Mattias tyckte alla att det var så himla
långt att åka så vi bestämde oss för att åka till Rissna, på en Rally uppvisning på sjön där
istället. Men någonstans mitt i dessa planer fick vi veta att min äldsta syster skulle få
ett gesäll brev för sin utbildning till frisör, samtidigt som Riley inte var ett dugg intresserad av
rally bilarna så stannade vi hemma och förberedde för "firandet" av syster. Riley fick
göra ett studiebesök på gården, vilket han fotat och filmat, och sedan på kvällen åkte
vi in till stan för att först se utdelningen av breven. (Form av diplom.) Tillsammans med min familj då. Högtiden eller vad man skall säga, var bland det underligaste någon av oss sett. PRO 's  PRO som höll tillställningen. Alla män över 80 och på dödsbädden. Blodbrödraskapet. Säkerligen en hemlig sekt. Riktigt underligt.

Vi åkte sedan till min syster där vi åt tre rätters middag och hade lite presentutdelning och
en trevlig kväll. Halv nio packade vi in oss alla i bilar och åkte till vallsundsbron för att se när de släckte lamporna i stan. Dock var de flesta släckt redan, men badhusparken och valla leden

släckte de alla fall ner. Lite kaffe och glass på detta, sedan åkte alla hem till sitt.
Riley säger ofta att: Sweden is so awesome! Och att maten är delicious. Kul att höra.
Som kanske inte alla vet så är Riley en elev från media, så vi försöker hitta på aktiviteter som passar båda. Fortfarande lite problem med detta. Försöker googla på olika turist attraktioner, men kommer inte så långt. Blir förmodligen en visning av stan imorgon, samt att jag ska försöka dra ihop gänget och kanske besöka Multi Challenge. Det kanske vore något.../ Jenny


Vi "gamlingar" spenderade dagen på lite andra aktiviteter. Tommy med familj plus Dave, Joe Urbz och Joe Black gjorde en dagstur till Ljusnedal och dom hastighetstävlingar som pågått där i helgen. Se bifogad länk.  http://gallery.me.com/joeurbz/100244


För att se mer bilder kan ni gärna titta på Joe Urbz galleri. Han knäpper massor med kort och lägger upp allt på sin blogg. http://www.urbzonline.com/classroom2/300blog/300blog.php


Själv höll jag på med lite hinna ikapp aktiviteter med tanke på att det bara är lite drygt två veckor kvar innan vi ska åka iväg.


I alla fall så var det läge för lottköp för gänget som åkte till Härjedalen. När dom skulle svänga ut på 84:an så hamnade dom mitt i en trafikolycka modell större. Dom stod och väntade på sin tur att åka ut i korsningen när fyra bilar kraschade runt omkring dom, den närmaste var inte med än ca 30 centimeter från deras bil när den blev stående. Dom kunde i alla fall, tack och lov, fara vidare helt oskadda. Det blev dock inga bilder på detta. Det var lite väl magstarkt m t p att det var en del upprörda känslor inblandade.


Det var dag två det.


Hälsningar


Lennart


Nu har dom kommit

                                                                       2009-03-27


Första dagen

  

Så har dom då landat, våra vänner från Lake Arrowhead. Strax före halv ett idag så klev dom in på Frösö flygplats, Dave, Joe, Joe, Ben och Jim. Dessutom så kom det två killar som ska besöka och följa med på medieprogrammet, jag är dock lite osäker på deras namn ännu så det får vi komplettera med senare.
Så här ser dom i alla fall ut Ben, Jim och Dave. Jag

missade att sänka kameran lite, Dave har kortbyxor

även i år.


Vi började i alla fall dagen, eller ska vi säga eftermiddagen, med att åka in till skolan för att möta våra elever och göra en liten rundvandring på skolan. En annan, minst lika viktig detalj var att alla skulle få en chans att lära känna varandra lite mer innan dom skulle åka vidare ut till respektive boende. Dessutom så lades en del planer upp för helgen samt att alla skulle se till att få varandras telefonnummer.
Här är tre nervösa elever. Mattias, Jenny och Daniel.

Jag tror i alla fall att det släppte ganska fort.Så här ser i alla fall Joe Black ut. Det är han som äger

och driver verkstaden i Crestline där våra elever har

sin praktik.Joe Urbz med sina mediaelever. (Som sagt så ska vi

komplettera med deras namn så snart som möjligt)

   

En första fika var ju helt enkelt oundviklig

Efter att alla elever åkt hem till sina respektive boenden så åkte vi i personalen först ut till Tommy så att Joe Black fick träffa familjen Nygaard plus att vi lade upp lite planer för åtminstone lördagen. Därefter körde undertecknad vidare mot Hissmofors tillsammans med Joe Urbz och Joe Black så att Joe och Joe skulle få installera sig i sitt boende. Efter en välbehövlig middag och ett kort besök av Tommy och Dave så drog sig våra gäster tillbaka till sin lägenhet och en förhoppningsvis god natts sömn.


Howdy folks hälsar


Lennart                               


Föräldrainformation

                                                                                               090313
Föräldramötet

  

Igår kväll hade vi ett informationsmöte med elevernas föräldrar om vad deras barn kommer att få vara med om och hur upplägget är i stort. Det som vi berättade om var i första hand dom restider som gäller plus hur upplägget för boende ser ut. Dessutom berättade vi lite om vad eleverna fick uppleva under fjolåret. En annan sak som kom upp var givetvis när dom Amerikanska eleverna kommer hit och hur dom ska bo.


 

Stefan och Linda i mediasalen sökande kontakt 
med dom där hemma
  

Vi berättade dessutom om fördelen med att ladda ner och nyttja Skype när barnen är där borta. Det är ju så mycket skönare att se barnen när man pratar med dom och dessutom så är det gratis om man redan har en dator med webkamera därhemma.


Ytterligare en sak som kom som önskemål från några ur föräldragruppen var att vi skulle sammanställa lite lämpliga webadresser så att dom kan följa verksamheten. Vi bifogar därför en lista som ni kan ha att börja med. (Den räcker säkert ganska långt)


 Adresser som kan vara kul att titta på ibland


JGY-Internationalisering                 


http://www.jgy.se/elevinformation/internationalisering


Rim of the World High School.         


http://rhs.rimsd.k12.ca.us/


UTI College                                              


http://www.uti.edu/


Lake Arrowhead Mountain-News            


http://mountain-news.com/news/


Årets blogg                                               


http://rimoftheworld.blogg.se/rimhigh09/


Fjolårets blogg                                           


http://rimoftheworld.blogg.se/


Joe Urbz arbetsblogg                         


http://www.urbzonline.com/


Rim today TV                     


http://row-rop.rimsd.k12.ca.us/Rim_Today/Home.html


Las Vegas / PSCA           


http://www.pscaracing.com/2008VegasNationalsWrapUp.html


Pomona Swap Meet  En jättestor loppmarknad för bilar och bildelar


http://www.pomonaswapmeet.com/


Craigslist den amerikanska varianten av Blocket


http://www.craigslist.org/about/sites


http://losangeles.craigslist.org/


Tack för idag


Hälsar


Lennart O


Containern!!!!

                                                                    090311

  

  

  

Mustangen har kommit!
Det behövs lite kärleksfull omvårdnad, men sen så!

Förra årets resa börjar på att nå sitt slut. Idag kom containern med våra bilar hit till Östersund. Hur man kan få in 3 stycken bilar och en fullstor båt, ca 5 meter, i en 40 fots container, 12 meter, var för mig en gåta ända tills vi öppnade dörrarna på den. Det första vi hittade så var det Pelles Roadrunner ståendes på trekvart och kraftigt upphissad längst bak. Innanför den så stod Oskars Camaro Z28, och längst in på golvet hittade vi min Mustang med Jocke och Petras båt hängande ovanför. Dom som har packat detta har verkligen utfört ett konststycke för att lyckas med sitt uppdrag. Tydligen är det ett gäng mexikanska hamnarbetare som har detta som specialitet. Det tog i alla fall ca två timmar för oss att lasta ur alla grejorna plus ungefär lika lång tid att städa och ställa in bilarna i verkstaden.


      

Som sagt så är det ganska välfyllt i plåtlådan.

    

Efter ett intensivt jobbande så är Forden på väg ut och sen är det "bara" båten kvar.

   

Två spända båtägare och deras farkost.

Min Mustang kommer skolan/karosseri att låna fram till nästa vår. Detta för att få till en billig reparation samtidigt som det är ett lämpligt objekt till skolans karosseriavdelning. Det är både lämpliga skador på den och sen så är det en bil som lockar till sig elevernas intresse.


Vi kommer nu att göra en första genomgång av skadorna innan vi reser till Kalifornien i mitten av april. Detta för att jag ska kunna köpa det mesta av reservdelarna där.


Som slutkläm kan vi väl säga att det har varit lite av julafton här på skolan idag. Vi var flera som kände oss som barn på nytt i fråga om spänningsmomentet när vi packade upp våra "julklappar".

  

 


Åskådarna var många. Här är en liten del av dom.Och så sist men inte minst. Camaron som Linda köpte
 åt Oskar för snart ett år sedan.

Tack för idag


Lennart O

PS


Informationsmöte MRF

                                                                    090310

  

  

  

Information om resan för MRF!

  

I morse var vi inbjudna till Berners för att informera MRF-företagen om vad det är som dom ställer upp med pengar till. Medverkande från skolan var undertecknad och Tommy Nygaard representerande lärarna. Dessutom var alla dom tre uttagna eleverna, Daniel, Mattias och Jenny med.


Mötet gick ut på att vi informerade om syftet med och planerna för resan. Dessutom så berättade vi lite om uttagningsprocessen till utbytet. I övrigt så fick våra elever visa upp sig och presentera sig så att våra sponsorer får ett ansikte på dom. Vi berättade dessutom om denna blogg och hoppas därmed att folk som på olika sätt är inblandade ska kunna känna sig delaktiga och förhoppningsvis finna ett visst nöje i att följa resan på detta forum.

Undra om inte det här är en VW-motor

Vi såg den på UTI college ifjol

  

Tack för idag


Lennart O


Vi tackar Lions Brunkullan

Ytterligare ett bidrag till resan!

  

Häromdagen hade det kommit ett mycket trevligt mail i min mailbox. Lions Brunkullan meddelade att dom även i år kommer att hjälpa oss med ett mycket fint bidrag till vårt elevutbyte med Kalifornien. Jag kan på stående fot lova att vi kommer att göra allt som står i vår makt för att pengarna ska användas på ett så vettigt sätt som möjligt, och att eleverna får så stort utbyte av dom som det möjligen går.


Vi tackar alltså Lions Brunkullan för det fina bidraget. Vad pengarna kommer att användas till vet vi inte idag, men kanske kan dom komma att användas till något av dom studiebesök som vi brukar gör. I fjol var vi bland annat på ett College där dom utbildar bilmekaniker.


Här är en bild från UTI i Rango Cocamonga.


Än en gång -  Å våra elevers vägnar


Tack så mycket


Lennart O


RSS 2.0