Onsdag 30/4 - Sista april

Idag har vi en dag som vi redan från början vet att den kommer att vara fullspäckad.

Klockan 07.20 börjar en information om UTI, Universal Technical Institute, här på skolan. Mannen som höll i informationen heter Mark Oberly. I alla fall så berättade han om hur utbildningen går till och vilka kriterier som gäller för att man över huvud taget ska kunna få en plats där. Man måste först göra ett test, intagningsprov, sen så måste man ha fullständigt slutbetyg från high school. Dessutom så måste man ha ett intyg från undervisande lärare på ROP för fordon. Det är alltså inte bara att glida in på ett bananskal. En annan sak som är viktig är att man inte har dragit på sig några trafikböter eller liknande. Det finns ingen som tar emot en student med det ryktet, han ska ju köra deras kundbilar. UTI finns i alla fall på ett antal orter runt om i landet, men med lite olika inriktningar. Det finns bland annat auto - auto body, diesel trucks, motorcycles, marine och nascar. En del av informationen rörde lönen inom branchen, och är man duktig så kan man tjäna riktigt bra. En vanlig mekaniker tjänar ca 25000 till 30000 dollar medan en tekniker, d v s en riktigt duktig mekaniker kan tjäna 75000 till 100000 dollar om år vilket i mina ögon är riktigt bra betalt.

Efter informationen så åkte jag, Tommy och våra elever ner till Rancho Cocomonga för ett studiebesök på skolan. Där blev vi guidade runt av en kvinna som visade dom olika delarna. Det visade sig, vilket Tommy redan visste, att dom jobbade till viss del som vi gör med koncentrerade kurser. Upplägget var dock ytterligare specialiserat vilket vi skulle kunna ta lärdom av. Dessutom så hade dom ett utvecklat utbyte med branchen. Branchen satsade stora pengar i utbildningen och knöt ofta upp vissa elever direkt till sig. Eleven hade då utbildningen betald i utbyte mot att han lovade att han skulle jobba för företaget under ett par år minst. Lokalerna var fantastiska. Dom var stora och det var kliniskt rent överallt. Det fanns massor av utrustning, både stationer och kompletta bilar, och det var inte vilka bilar som helst utan det var allt från dom billiga modellerna upp till bilar i miljonklassen. Ett av momenten i utbildningen var att sätta ihop en V8-motor och montera den i t-bucket. För att få godkänt i kursen så måste dom lyckas med att få ut 340 hk vid bromsning i bromsbänk. Vi såg ett gäng som höll på med själva bromsmomentet när vi var där. Dom var verkligen tävlingsinriktade och jobbade intensivt med att justera och fixa, ett riktigt teamarbete. När vi gick därifrån fattades det ca 1,5 hk för ett godkänt resultat. Det är inte utan att man blir lite avundsjuk på deras anläggning och utrustning. Ett annat exempel är att det stod tio stycken halva bilar enbart för att lära ut bränslesystemet på, sen skulle man kunna rabla på hur länge som helst. Det var i alla fall ett mycket lärorikt studiebesök.

image54

Häftig entre skulle man väl kunna säga.

image55

I jämförelse så känns våra B21-motorer lite fnuttiga.

image56

Här jobbade dom med bränslesystemet på ett tiotal liknande stationer.

image57

Tuff verktygsvagn, eller hur?

image59

Inga dåliga stationer att jobba på det här heller.

Nästa anhalt den här dagen var Knotts berry farm. Ett slag nöjesfält med en massa åkattraktioner plus att allt var uppbyggt i westernstil. Vi började med att åka stock , en sån där grej som man ska bli lite blöt i. Sen tog jag det lite lungt med åkandet medan Tommy, Linda, Christofer och Stefan åkte ett antal olika berg- och dalbanor med mera. Som slutkläm skulle dom åka en gammal berg- och dalbana helt byggd i trä och då kände jag att jag inte kunde fega längre så jag tog mig i kragen och åkte med. I början av turen ångrade jag mitt beslut för det gick fruktansvärt fort men efteråt så inträdde en känsla av eufori. Det var i alla fall rätt så roliga bilder som fanns att köpa när man hade åkt färdigt, så dom ska ni få se när vi kommer hem.

image60

I den här berg och dalbanan åkte jag!!??

Som slutkläm på dagen så åkte vi upp till Hollywood för en stunds flanerande på gatorna där. Det kändes nog ganska häftigt för oss som aldrig varit där förut, att strosa bland alla dessa stjärnor med namn på trottoaren. Det blev en hel del fotograferande så ni får se lite bilder på dom när vi kommer hem.

image61

Vi har sett dom, stjärnorna alltså, i verkligheten.

Mer om detta och allt annat när vi kommer hem.

Klockan var även idag runt midnatt när vi kom tillbaka till våra boenden.

Hälsar

Lennart "globetrottern" O

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0