Söndag - Den stora dagen

Återigen en frukost på stående fot. Jag köpte kaffe och macka på Starbucks medan dom andra köpte mexikansk frukost igen. Det ska bli skönt att komma hem till filmjölken om en vecka, jag börjar få lite halsbränna.

Vädret är ungefär det samma idag som igår, med det undantaget att vinden avtog på eftermiddagen. man börjar se lite tomataktig ut i ansiktet. Som tur var så köpte jag ju en hatt i förra veckan så jag klarar mig ganska bra.

Tommy och Dave kör i stort sett hela dagen. Det har varit väldigt spännande. Tommy tog sig till kvartsfinal men blev där utslagen, ett riktigt bra resultat med tanke på var tävlingen gick av stapeln och motståndet som fanns på banan. Att han dessutom körde en bil som han inte är van vid gjorde väl inte insatsen sämre. Det gick ännu bättre för Dave. Han slog ut en efter en tills han till slut var i final, vilken han också tog hem. Dave vann alltså sin klass, bracket 1. Det var hans första seger sen 1994 så det var en riktigt stor händelse. Ni ska tro att det var jubel i busken, eller rättare sagt i målområdet och senare i depån. Det var prisutdelning och fotografering av hela teamet, så det var riktigt högtidligt. Att man dessutom kunde se hela tãvlingen på nätet även hemma i Svedala var en extra dimension för Tommy, för han hade kontakt med kompisar därhemma vilka såg tävlingen och mejlade kommentarer mellan heaten.

Eleverna fick även idag lovord för sin insats runt tävlingen. JÄTTEDUKTIGA

När tävlingen var slut så var det dags att packa ihop alla grejor, vilket tog sin lilla tid. Koncentrationen var ju inte direkt riktad mot själva packandet av förklarliga själ. I vanliga fall skulle vi ha varit hemma innan packandet var klart men nu gick ju tävlingen så bra så tiden rann iväg.

I alla fall så var det slutligen dags för mig och Linda samt Nicole och hennes föräldrar att dra iväg hemåt. Linda skulle ju jobba på måndag morgon så det var bara att dra iväg. Jag fick ta rygg på Trevor Cory vilken visade mig vägen hemåt genom mörkret. Klockan var halv två innan vi var hemma i Lake Arrowhead så det blev en dryg dag även idag/igår.

I morgon har alla elever i teamet utom Linda en fridag från skolan eftersom dom inte hinner hem förrän skolan är slut. Anledningen till att Linda inte får vara ledig är tt hon då skulle tappa en av dom bästa dagarna på resan, dom hos Davis.

Ha det så bra på lovet alla ni därhemma som har lov eller är lediga eller elevbefriade.

Hälsar

Lennart O

Tävlingar i Las Vegas

Ingen sovmorgon idag heller!

Frukost på Taco Bell, bacon och äggröra i ett tortillabröd för mig. Det smakade riktigt bra ãven om det kãndes lite ovanligt.

Resten av dagen betod av ett antal provkörningar för att få till en bra idealtid på bilen. Jag har nu lärt mig att man inte får köra fortare än idealtiden för då vinner motståndaren om inte han också gör samma sak fast grövre, eller att han har kört mot rödljus. Eleverna är verkligen engagerade och jobbar på ett bra och ansvarsfullt sätt. Både Dave och Tommy kan koncentrera sig på det dom ska göra, nämligen köra. Bilarna är alltid tankade och klara, luften kollad med mera, när det är dags för tävling.

Temperaturen på banan är drygt 30 grader celsius plus att det blåser en hel del. Detta innebär att det inte känns så himla hett, även om vi är på en stor asfaltplan. Risken är dock uppenbar att man skulle kunna bränna sig om man inte tänker sig för. Tack och lov för att det var några som tagit med sig solskyddskräm, jag hade inte det men jag fick lite av dom andra.

Vad gäller dom där viktiga detaljerna som mat så blev det hamburgarlunch idag. I övrigt så hade Nicoles föräldrar, Trevor och Hadasa med sig dryck och mackor åt alla som ville. Inte illa, för det går ju åt en hel del vatten och läsk en sån här dag. Vad som var en trevlig upplevelse var att det inte fanns en enda människa som var berusad på hela området, jag hade väl lite förutfattade meningar där.

Någon gång strax efter lunchtid så kom Joe och Rose tillsammans med lilla Allie upp till tävlingen för att fotografera och dokumentera lite. En lång resa för lite bilder. Det var ca 40 mil att åka, enkel resa, så det var ingen liten tripp, speciellt som dom vände hemåt på kvällen igen.

Idag slutade faktiskt aktiviteterna på banan i sextiden så vi kom till hotellet redan vid halvsjutiden. Efter en vilopaus med dusch och en powernap så gick vi ut och åt middag för att sen göra en runda på stan. Vi besökte världens största souvernirbutik, och sen blev det en liten rundtur efter stripen, huvudgatan. Men nu var klockan redan halv ett och vi skulle upp tidigt även på söndagen så det var bara att återvända till hotellet för några timmars sömn.

Jag köpte faktiskt ett par begagnade kortlekar i souvernirbutiken, tänka sig. Det var det närmaste jag kom något spelande även om hotellet var knökfullt av spelautomater. Det var faktiskt beklämmande att se alla människor som satt vid automaterna, med kreditkortet inmatat i apparaten. Undrar hur många som hade koll på hur mycket dom spelade bort förrän dagen efter.

Hälsar

Lennart "the gambler" O

Resan till Las Vegas

Klockan åtta på morgonen började vi resan mot Las Vegas. Det gick ganska trögt till att börja med. Husbilen hade fel på tändinställningen så det gick riktigt trögt i backarna när vi skulle upp över bergen. Efter ett antal stopp och justering med hjälp av det mänskliga örat och en ringnyckel som enda instrument så blev det lite bättre fart på ekipaget. Det var i alla fall ett riktigt resandesällskap med två trailers med bilar på plus en golfbil för att transportera folk mellan depån och tävlingsområdet. Dessutom så var vi nio personer plus en massa verktyg och reservdelar plus vår hyrbil som följebil och för transport av dom Svenska eleverna.

När det drog ihop sig till lunch så hittade vi i alla fall ett hamburgerhak efter vägen inte långt från gränsen till Nevada. När jag och Tommy stod i kön och pratade så var det en Tysk tjej som vände sig om och frågade om vi kom från Sverige. Det visade sig att hon hade bott i Sverige i ett år när hon var liten så hon kände igen vårt språk även om hon inte kunde prata Svenska i dagsläget. Hon var på besök hos en tjej som var född och bodde i Californien, men som hade bott i Sverige och läst Svenska ett par år. Hon hade dessutom haft en Svensk pojkvänn så hon kunde prata lite Svenska. Det var i alla fall en trevlig upplevelse även om den bara pågick en kvart över en hamburgare.

Resan tog i alla fall betydligt längre tid än vad vi hade trott. Klockan var fyra innan vi kom fram till Las Vegas. När vi kommit fram var det dags för provkörning av bilarna plus färdigställande av depån. Tommy fick köra två repor medan Dave bra fick köra en. Eleverna jobbar jättebra i depån och vid framkörning och start. Min uppgift här på plats är att fotografera, så det har blivit några hundra bilder på bilar i alla skepnader. Dessutom så har jag fotat en hel del dekorationer, vilka ska användas till kursen dekorationslackering.

Jag fick i alla fall sen en både spännande och skrämmande krasch. Det var en bil som fick kast och gick in i muren på sin sida, därefter sladdade han över på motståndarens sida, dom krockade lyckligtvis inte, sen for han åter över på sin egen sida och rakt in i muren. Bilen blev mycket illa tilltygad. Hur det gick för föraren vet jag inte men dom hämtade honom med ambulans och skjutsade honom till den egna husbilen.

Det blev en sen kväll. innan vi kom tillbaka till hotellet så var klockan halv ett och vi hade inte hunnit äta middag. Men vi sov ändå som stockar fram till morgonen.

Hälsar

Fotografen Olsson

Torsdag 24/4

Efter dom vanliga morgonrutinerna med en liten koll av elevläget och en transport ner till Davis så har större delen av dagen inneburit förberedelser inför morgondagens avfärd mot Las Vegas.

Ett par av dagens händelser är bland annat att Christofer nu nått så långt med projektbilen att dom kunnat starta och köra in den i verkstaden. Han har kopplat upp dom delar av elsystemet som behövs plus att han har sett till att koppling med mera fungerar. Detta kan vara lite besvärligt ibland när bilen har stått så pass länge som den här bilen har stått. En annan sak är att jag har beställt en Ipod åt Jonas så att jag ska hinna få den innan jag far hem nästa helg. Den blev inte så himla mycket billigare än man skulle kunna tro, det ska ju till skatt på alla priser här också, dessutom så kostar den gratis frakten några dollar!!!??? Den blev i alla fall några hundra kronor billigare än i Sverige, dessutom så får man namnet ingraverat, gratis...

Klockan var i alla fall ganska sen innan jag och Tommy kom hem från skolan. I vanlig ordning så är det en hel del som ska fixas på dessa tävlingsbilar kvällen innan avfärd.

Ha det så bra där hemma.

Hälsar

Lennart

Lindas tankar och minnen

hej!


nu ar det torsdag andra veckan. jag sitter pa skolan i urbz mediarum.
Det har varit mycket att gora och mycket att se nar vi har varit har. vi har lagt oss tidigt och gatt upp tidigt varje dag. till och med pa helgerna. kanns lite segt men det ar vart det nar man far aka till olika stallen som man bara sett i film. Det ar riktigt haftigt.
Forsta veckan sa var jag pa skolan hela veckan. Fick folja med pa lektioner och bli lite utfragad. vanligaste fragorna ar ju -Ar det kallt i sverige? -Ar det mycket sno? vart i sverige bor du? men sen har jag aven fatt fragor om olika namn uttalas pa likadant satt
och om killarna ar likadana har i usa som i sverige. och massa fragor om skolan och skilladen och sa..


Och det ar ganska stor skillnad.
For det forsta sa har dom 6 lektioner varje dag. men kan aven ha en sjunde som tillvalskurs. De borjar 07.20 varje dag och slutar runt 2 tiden. och da har de tex. matte, engelska, ceramics(drejning och grejer), printing shop,marine science och auto shop.. och de kurser
man har valt har man samma tid varenda dag. om och om igen. jamfort med varat schema. jag tycker det ar ganska trist att ha samma saker varenda dag. sa jag gar till ceramics istallet for historia och jag gar till mediarummet istaller for att ha spanska tex. Bara for att variera lite.
och att fa testa lite nya grejer.


Det ar manga lektioner de maste fraga efter ett pass for att fa ga pa toaletten. for blir man ertappat ute i korridorerna utan tillstand sa blir det kvarsittning eller nat sant. varje lektion ar ca. 50 min lang. till och med auto shop och dom har praktiska amnena.. det ar trist. man hinner
knappt paborja nagonting innan man maste ga pa nasta lekton. dom har en klocka som ringer ca 10 min innan en lektion borjar. sen ringer den nar lektionen borjar och da ska man redan vara pa plats. efter lektonen sa aven om man ar klar sa gar ingen darifran forran klockan ringer ut.
korta luncher jamfo rt med vara. dom har ca. 30 min lang lunch. De ater oftast i en stor cafeteria. Maten man koper dar ar juice,c chokladmjolk,"potatisbulle" pizza el. biffmacka. och lite chips och kakor och grejer. en san lunch kostar ca 2 dollar att kopa. sen saljer dom mycket energidrycker och sadant.
Men vi tar med mat hemifran istallet for att ata den maten. aven om jag blivit bjuden pa det tva ganger for att testa.
Det ar en stor skola. Knapptyst i korridorerna under lektionstid. sen riktigt hogljudt nar det ar rast. det ekar ju i korridorerna ocksa sa. och det ar mycket folk att trangas med. som i film.


Sen maten ar mycket annorlunda. vi har inte haft sa jattemanga hemmagjorda middagar hos oss. utan mest atit ute. nar vi atit hemma ar det typ spagetti och nan stek. korv med brod och lite sanna grejer. ater vi ute finns det ju hur manga olika fastfood stallen som helst. allt beror pa vad du vill ha for mat.
vi har atit mycket pa del taco.. som ar vad det later som. ett tacostalle. sen har vi atit hamburga de,pizza och lite sant. vi var och at pannkakor pa I hop pa min fodelsedag. pa det amerikanska sattet. fluffiga pannkakor i en hog och sylt och gradde over det hade jag pa min. och banan. det var ganska gott men matt
blev man! sen kom servitrisen ut med ett stort glas glass och grejer och sjong. det var jattegott men jag orkade knappt ata nagot. det fanns manga siraps sorter. vanlig, jordgubb, bjornbar och lite bar sorter.


Vi har besokt lite stallen som Venice beach, Pomona swap meet, dragracing i Fontana. sen for vi till San diego och var pa sea world. det var haftigt. de hade en stor val show dar. det var haftigt att se,valen hoppas omkring och skvatte ner publiken pa komando och spottade vatten pa dem =P det var en riktigt stor val.
Sen kanske vi ska till hollywood nagonting ocksa. och pa en stor baseboll match. det blir haftigt.


Sen har vi varit och shoppat pa stora gallerior. sen nu i helgeb bar det av till las vegas. dar ska vi pa dragracing. Dave( auto shop lararen) har tva bilar h an ska tavla med. En camaro och en corvette. sa vi utbytesstudenter
ska vara pit crew da som vi var i fontana. las vegas kommer bli riktigt haftigt att se. och det kommer vara riktigt varmt.runt 40-45 grader varmt.. vi far val se vem som ser ut som en krabba nar man kommer hem til sverige.. hehe


Sa det har ar sista veckan jar ar pa skolan. sen ska jag till Davis Auto and Body Shop nere i crestline. jag blir nog dar 3-4 dagar som det lat bara. for vi ska ut och se olika stallen och ha middagar och grejer sa. pa onsdag ska vi till nat fordonsuniversitet tror jag det var och efter det till noxbury farm.
Ett nojesfalt fast i western stil. rollercoasters i tra och sa =P


hur som helst. familjen jag bor hos ar valdigt trevlig och man om att allt ska vara bra hela tiden. det ar bra.


och det ar riktigt haftigt stalle det har berget. mycket storre an jag trodde det skulle vara. manga snirkliga vagar och manga "egna" hus. de ar byggda pa ett sa speciellt satt.. inte som i sverige.. ve tinte h ur jag ska forklara. men de ar fran iaf. vi ar hogre upp an molnen.
och storvagen ner fran berger till LA ar 2 filig i bada hallen. snabbt tempo och manga svangar.. jag mar latt illa nar vi aker bil pa berget. haha jag tror det ar 2 mil ner till "plattlandet" mer eller mindre. otrolig utsikt och stallen man har sett i film aven har uppe pa berget.


nu kommer jag inte pa nagot mer att saga. men det finns nog mycket mer att saga..


hade gott!


halsningar LindaLindas alias i bilddagboken = rockigt

Onsdag 23/4

Ny dag med nya utmaningar!

Efter att ha kollat läget och skjutsat Christofer till Davies så var det dags för en stunds kontakt med hemlandet i öster. Tommy började med en skyperunda med de sina och sen skypade jag med Erika i New York och därefter med Yvonne och Jonas där hemma. Därefter så var det dags för ett par timmar vid bloggen.

Medan jag väntade på Tommy så pratade jag en del med Stefan och Linda. Stefan höll på med en sista finslipning på sitt projektarbete innan han skulle skicka det hem till skolan så att det skulle finnas med på torsdagens utställning. Linda höll på och tjattade med dom där hemma, både via nätet och via telefon tror jag.

Om ni vill se mer bilder så har både Christofer och Linda en varsin sida på bilddagboken där dom lägger ut en hel del bilder. Jag har kollat med dom och det är ok att jag lämnar ut deras alias. Tyvärr så kommer jag i nuläget bara ihåg Christofers, vilket är Thyselius. Jag återkommer med Lindas så snart som möjligt.

Eftermiddagen tillbringade jag, David Nygren och Joe Urbz på en golfbana i närheten. Spelet var väl inte direkt brilliant men banan var desto bättre. Att det dessutom var lyxvillor i parti och minut runt banan gav spelet och dagen en extra dimension. Att vara medlem i klubben kostar 17 000 dollar i inträde plus 400 dollar i månaden för att få spela. Jag förmodar att det är fler än jag som har åsikter om detta. Ingenting för min plånbok i alla fall. En liten jämförelse är att månadskostnaden är högre här än vad jag betalar för ett helt år i Krokom.

Efter golfen var det dags för ytterligare en ny upplevelse för mig. David bjöd oss på sushi, vilket jag aldrig har ätit förut. Det smakade bättre än jag trodde. Det enda jag inte fixade var musslor/ostron. Inte min konsistens på den varan.

Tommy och Dave är i alla fall nere på plattlandet för att hälsa på en svensk kille som driver en firma här där dom renoverar växellådor, i första hand automatiska om jag förstått det hela rätt. Därefter skulle dom titta på en bil som Tommy är spekulant på, en PT-cruiser.

Tommy har i alla fall inte kommit hem när jag skriver dessa rader, och det är första gången som jag känner att jag kommit ikapp med min information till er där hemma.

Hälsar

Lennart "Niklaus" O

Tisdag 22/4

Uppe med tuppen som vanligt.

När vi hade kommit till skolan så kollade vi i vanlig rdning att allt var som det skulle. Därefter skjutsade vi Christofer till Davies. Han har mestadels jobbat med en gammal pickup. Dragit den el som behövs för att starta den samt gjort ett startförsök. Tyvärr så var motorn stum. Han har därför försökt smörja på dom ställen som vanligen behövs för att göra ett nytt försök i morgon. Dessutom så har han gjort en del mekjobb på pickupen.

Därefter så fraktade jag och Tommy en av skolans motorer ner till stan för att några specialister skulle få titta på den, det fanns tendenser till skärskador i cylindrarna och på kolvarna.

Dagens stora händelse, åtminstone för mig, var att jag köpte en bil. Förloppet blev ganska så dramatiskt då Tommy gjorde en del snabba och tuffa förhandlingar med ägarens ombud. Dessutom så krävdes det att vi skulle hinna till banken innan dom stängde klockan sex. Vi hann med 30 sekunders marginal efter en mycket snabb resa nerför berget. Jag och Dave sprang fram till och in på banken och när Tommy hade parkerat bilen och kom en dryg halvminut efter så hade dom låst dörren. I alla fall så fick jag mina pengar så att vi kunde åka och köpa bilen.

Vad var det då för bil? Jo det var en Ford Mustang Cabriolet, 2001-års modell. Priset kommer ni säkert också att undra över så det är väl lika bra att ni får veta på en gång. Jag pröjsade 1200 dollar, d v s strax under 7200 kronor. I och för sig så har bilen en del skavanker efter en tur upp på en refug. Men det får vi väl fixa när vi kommer hem.

När vi kom hem på kvällskvisten så kom vi på att vi inte hunnit eller kommit ihåg att vi borde äta, så det blev en macka till middag idag.

Hälsar "Raggare" Olsson

Pomona och Venice beach

Det blir bara värre och värre. I morse var vi uppe klockan fyra, ja just det fyra.


Klockan var strax efter fem när vi plockade upp Christofer och sen var det inte många minuter senare som vi plockade upp Linda och sist men inte minst Stefan runt halv sex. Resan gick nu mot Pomona och deras stora Swap meet. Vi var framme i Pomona ungefär klockan halv sju efter drygt tio mils körning.


För er som inte vet, det gjorde inte jag heller, så är Pomona Swap meet som en jättestor, och då menar jag jättestor loppmarknad för bilar och bildelar i alla dess former. Det finns allt från rostiga gamla skruvar till riktiga lyxbilar i alla dess former. Det kan vara renoverade bilar från 1920-talet upp till bilar nyare än 2000.


När vi kom fram till Pomona så följdes vi åt en liten stund tills vi kommit in i området. Där gick sedan Christofer och Stefan till VW-avdelningen, flera hektar stor, för att stilla Christofers nyfikenhet. Jag och Linda följde med Tommy mot det bortersta hörnet av området, där skulle Tommy börja sin dagsresa. Efter en liten stund så valde jag och Linda att lämna Tommy för att titta på bilar i stället. Vi började med Corvette, det fanns säkert mer än hundra stycken där, sen fortsatte vi genom området där det fanns alla möjliga bilar, och då menar jag alla möjliga. Efter ca en timme så tappade vi bort varandra i vimlet av folk och bilar men vi hade avtalat tid och plats för lunch så det var lugnt. Jag ska försöka göra ett litet sammandrag i bildform, av utbudet, här nedan.


image44

Tuff trehjuling, eller hur. Fanns både som tvåhjuling och flygplanslådbil eller vad man nu ska kalla det.

Nej nu ger jag upp. Jag har hållit på i en timme och fått in en bild i dokumentet. Jag måste få återkomma med flera bilder senare. Det finns så mycket att visa så jag bara måste få komma tillbaka med fler bilder.

Efter lunch drog vi vidare till Venice beach för att titta på alla möjliga och omöjliga personligheter. Det var förmodligen för tidigt på säsongen för vi såg inte så många, men några stycken fick vi i alla fall se. I övrigt så blev det i alla fall lite shopping. Jag, Linda och Christofer köpte varsin resväska. 150 kronor för en skaplig resväska, billigt va?


Efter shoppingturen var vi ut och åt med en kille som Tommy känner, och hans fru, i Venice. Han heter Leif och kommer från Brunflo och hans fru heter Helena och kommer från Västerås. I alla fall så blev det mexikanskt den här gången också, jättegott även den här gången.


Här skulle det ha kommit lite bilder även från Venice Beach och ett par bilder på ett gäng gamnackar som sov så gott bak i bilen.

I alla fall så var vi hemma i tiotiden så det blev full dag idag.

Soliga men svala hälsningar från LA

Lennart


  


Lördag = Dragracing

Ingen vila trots att det är lördag. Uppstigning strax efter sex i vanlig ordning. Varför? Jo det är dags för DRAGRACING med en av skolans bilar.


Vi samlades uppe  i Blue Jay för avresa mot Fontana runt halv åtta. Stefan, Christofer och Robert åkte med mig och Tommy. Linda, Nicole och Nate åkte med Nicoles föräldrar. Vi var framme i Fontana ca en timme senare. Nu var det dags för arbetsfördelning. Var och en av eleverna fick sina uppgifter som dom skulle utföra före och efter varje race. Det skulle ordnas med tankning, batteriladdning, kylsystemet skulle övervakas, lufttrycket kontrolleras med mera.


Nej nu ska bilderna få tala lite mera.


image35

Skapligt drag i spisen.


image37


Uppvärmning av däcken!!! Kostar väl ett par hundringar!


!image38

Är det dom här som vi kallade för korvstånd?? Tuff kärra, eller hur?

image39

En del av oss kanske tycker att en sån här bil ska vara i originalskick, men nog är den häftig i alla fall. Den bortre bilen lyckas ju också få upp hjulen i luften.


image40

En del är lite längre än dom andra, och smalare. Nu pratar jag om bilen förståss.

image41

Det verkar ju finnas en del pluring i den här branschen. Skapligt ekipage eller hur?

image42

En del nyttjade pauserna till att köpa hatt. Stefan och jag. Synd på motljuset men det kommer säkert bättre bilder sen. Om inte annat så kan den vara bra att ha i Las Vegas nästa helg.

image43

Det fanns en golfbil i vart och varannat stall. Många var pimpade mer eller mindre. Tuffa fälgar på den här i alla fall, annat kan man väl inte säga?

Som slutkläm på den här dagens aktiviteter så var vi några stycken som åt middag på en mexikansk restaurang. Mycket gott även den här gången. Undrar om man kan få tag på en mexikansk kokbok.

Dagens aktiviteter har i alla fall varit mycket intressanta, Jag har aldrig sett en sån här tävling förut. Att vi dessutom hade pass så att vi kunde komma in på området närmast där bilarna körde gjorde ju inte saken sämre. Det var några pressfotografer som mådde lite illa över att vi var på "deras område". Men vi fick i alla fall en hel del bra bilder, vilka vi kommer att visa när vi kommer hem.

Om ni undrar hur eleverna skötte sig så behöver ni inte undra längre, för dom skötte sig i vanlig ordning helt perfekt.

Med lustgas i tanken så åker vi vidare! 

Hälsar

Lennart


Fredag 18/4

Ny dag med nya upplevelser!

Det första som vi var tvungen att ordna med idag var att se till att eleverna hade klart för sig hur helgens aktiviteter skulle se ut. Vilka tider som gäller, vem som ska åka var, med mera.

När vi var klar med dom sakerna så var det dags för den dagliga bloggningen uppe hos Urbz. Efter någon timme vid bloggen så fick jag kontakt med hemmet via skype för första gången sen vi kom hit. Jag hade pratat med Jonas en gång, vilket han inte vidareförmedlat till Yvonne!!!??? Så kan det vara. Det var i alla fall trevligt att skypa, det borde flera prova på. Jag pratade först med Yvonne hemmavid och sen med Erika i New York.

Nu har i alla fall Stefan gjort sin sista dag hos Davies. Han verkar vara mycket nöjd med sina dagar där. Han pratar i termer om hur man ska göra för att kunna flytta hit till och med och det måste ju vara ett bra betyg. Nästa vecka ska Christofer vara hos Davies, hoppas att han trivs lika bra.

Kvällen tillbringade jag och Tommy på olika håll. Jag var hemma hos Joe och Rose Urbz och Tommy hjälpte Dave med att besiktiga bilen och fixa ordning i depån.

Middagen hos Joe och Rose var utmärkt. Det märktes att Rose hade drivit egen cateringfirma. Jag fick också möjlighet att träffa alla tre barnen. Dom var helmysiga allihop.

Jag for hem från Joe och Rose i åttatiden och fick min första riktigt lugna stund på hela veckan innan Tommy kom hem i tio- halv elvatiden. 

image33 

Här har ni den som bestämmer i familjen Urbz. Det vill säga lilla Allie. Ett riktigt charmtroll.

Nu står Tommy på kö till datorn igen så det får räcka med detta.

Mer bilder och information om helgens aktiviteter kommer så snart som möjligt.

Oj! Jag glömde att berätta var Joe bor. Han bor i alla fall i Twin Peaks. Klingar det i öronen på er som har några år på nacken kanske.

Med David Lynch hälsningar från

Lennart


Baseboll

Hej på er alla!

Senast jag var inne och bloggade så berättade jag att jag varit på baseboll, men tyvärr så fibblade jag bort en massa information som jag skrivit. Sen när jag höll på att korrigera detta så tog tiden slut. Tommy stod och hoppade, han skulle iväg och köra Daves motorhome, husbil, till Fontana inför helgens tävlingar. 

I alla fall så kommer det här inlägget att handla om baseboll.
 
Jag var inbjuden av David Nygren, Ass Principal, för att han fått bo hos mig under sin vistelse i Sverige. Med sig hade han också Zack, en speciallärare på Rim High, och Trevor, också han lärare fast på en annan skola.

Nog hade jag förstått att baseboll var ganska stort här i det stora landet i väster, men inte trodde jag att det var så stort. 41 000 inlösta personer på läktarna, och då var det långt ifrån fullsatt. Det ryms ca 50 000 personer på den arena som vi var på. Mäktigt eller hur. Att göra någon ingående beskrivning av spelet tror jag inta att jag klarar av men jag ska försöka att återge dom fakta som jag fick med mig från matchen. Vad sägs om 57 dollar för biljetten på dom platser som vi satt, femte rad. Så vi satt på absolut bästa plats. Det fanns tydligen biljetter för ca 12 dollar också. Parkeringen kostade 20 dollar och en öl 7 dollar. Ca 3 ggr mer än vad ölen kostade där vi åt kvällen innan, slutsatser om detta får ni dra själva. En av spelarna, Torii Hunter, ja det ska vara två stycken i, tjänar 18 miljoner dollar per år. Inte illa för att spela brännboll, ja det kan nästa upplevas som en avancerad form av detta men man kanske blir halshuggen om man gör den jämförelsen.

Några uttryck som jag lärde mig var pitch, ball, strike, first base, sekond base, home run, batter, double play och foul ball. Med tanke på risken att jag säger något fel så ska jag inte ge mig in i någon djuplodande beskrivning av vad dom olika begreppen betyder. En sak som jag i alla fall blev väldigt imponerad av var att han som kastade bollen oftast fick iväg den med 90 eller drygt det miles per hour, ca 150 km per timme. Det tror jag att jag har svårt att få iväg golfbollen med trots att jag har en golfklubba.

Till sist men inte minst. Det var Los Angeles Angels och Kansas City Royals som möttes. Vem var det då som vann, jo det gjorde Los Angeles. Resultatet blev 5-3.

Slutsatsen blir att det var en mycket trevlig kväll, men att jag troligen behöver ett antal besök för att lära mig spelet och därmed kunna uppskatta det för vad det är värt.

Pitch och strike på er.

Hälsar 

Lennart     

Bilder

     Depåmoppe             Pickis & "båt"

        Christoffer fixar elen    "Two Lane Blacktop"

Rapport från Tommy

Hej alla! Tänkte bara berätta lite om vad som händer och har hänt de senaste dagarna.
I går så hjälpte eleverna att färdiställa husbilen och racerbilen inför helgens tävling. Jag hjälpte sedan Dave att köra ner alla grejjor till "AAA California Speedway" där tävlingen går av stapeln. Jag körde Mobilehom;et med en trailer efter med skolans golfbil (läs depå moppe) på. Dave körde sin "lilla" pick up med trailern med Camaron efter. Att köra mobilhom;et känns ungefär som att köra en stor båt! Det gungar åt alla håll och när man svänger så tar det ett tag innan den ändrar riktning... I kväll (fred. 18;e) så skall jag följa med ner och fixa i ordning depå-platsen, samt besikta Camaron. Och tidigt i morgon bitti så skall jag och Lennart åka ner med eleverna. Det tar ungefär 45-50 min att åka till racerbanan. Jag återkommer efter helgen med en rapport från tävlingen.
Hat' bra!

Tommy

Torsdag 17/4 - 08

Ytterligare en dag har gått! Tiden rusar iväg, det har nu gått nästan en vecka sen vi for hemifrån.

Efter en vanlig start så åkte jag och Tommy till Jensens, en affär där vi brukar handla, för att köpa ett grattiskort till Linda. Hon fyller 18 år idag. Vi gav henne en liten present för att visa att vi kom ihåg hennes födelsedag. Lite senare på dagen berättade jag för Joe Urbz om Lindas födelsedag och då blev det fart här. Jag fick följa med Rose Urbz till byn för att köpa tårta. Det blev en riktigt färggrann sak med Lindas namn på. När vi kom tillbaka från byn så hade Joe kontaktat David Nygren så kan kom också ner till verkstaden, iklädd vikingahjälm och Svenska flaggan, för att gratulera. Med sig hade han en keps och en jacka som hon fick av skolan i present. Linda såg i alla fall ut att bli glad och överraskad över uppvaktningen.

I övrigt så blev Stefan intervjuad av skolteve, något han fixade med elegans. Linda och Christoffer blev intervjuade igår, hur resultatet blev vetjag inte men det blev säkert bra. Dom är ju så coola båda två. Efter intervjun skjutsade Tommy ner Stefan till Davies och sen for han hem och lade sig. Han trodde att han hade feber. Efter några timmars sömn och en powershot som han fick av Joe Black så såg han riktigt kry ut.

Medans Tommy var borta så passade jag på att blogga lite grann plus att jag gjorde en riktig rundvandring runt skolan med fotografering som huvudsyfte, bilderna får ni förhoppningsvis se nästa vecka.

Lunchen bestod även idag av en macka, nu med köttbullar på.

Efter lunchen passade jag på att auskultera en lektion hos Joe. Han var verkligen engagerad. Lektionen handlade om olika lediga jobb inom hans bransch och vad dom innebär samt vad man tjänar på dom olika jobben.

Efter detta så togg vi en lite paus nere i huset.

Dagens stora upplevelse för mig var att jag fick följa med David Nygren och två av hans kompisar, Zack och Trevor, på baseboll, en verklig upplevelse på flera sätt. Mer om detta kommer nästa gång.

Tiden tryter så jag måste sluta nu.

Ha det så bra där hemma.

Hälsar

Lennart

Lite flera bilder

526644-28526644-27526644-26526644-25526644-24526644-23526644-22Lite flera bilderSkolanVäggmålning

Onsdag 16-4

Hej på er alla!!

Till att börja med så vill jag bara berätta att vi idag börjar med elevernas inlägg i bloggen. Stefan är först ut med sina funderingar över dom dagar som nu har gått. Detta kan ni läsa nedanför detta inlägg. 

I övrigt så kan ni hitta en hel del matnyttigt på Mr Joe Urbz, multimedialärarens, hemsidor. Han deltog ju i resan till Sverige när dom Amerikanska eleverna var på besök hos oss. Som sagt, titta gärna på hans hemsidor, det finns massor av bilder där och dessutom en hel del text  på bloggen. familyurbz.com och urbzonline   är adresserna till hans hemsidor.

Onsdagen bõrjade i alla fall ungefär som vanligt, med den skillnaden att en tvättbjörn passerade förbi alldeles utanför köksdörren, ca 2 meter. Vi var i alla fall på skolan trax efter sju. På vägen dit hade vi köpt några vykort och träffat Christoffer och Nate.

Vi var hos Dave i shopen  i ca 3/4 timme och gick därefter till Joe Urbz för att komma åt en dator med lite kapacitet så att inläggen i bloggen ska bli lite smidigare att utföra. Dãrefter blev jag och Tommy intervjuade av skoltidningen. Det var vãl i sanningens namn Tommy som stod för det mesta av pratandet, han kan ju projektet utan och innan. Men jag lär mig jag också så sakteliga.

Lunchen bestod även idag av en macka special, med massor av tunnskuret barbecuekryddat kött och en coleslawsallad. 

Har under förmiddagen träffat både Linda och Christoffer ett par gånger, jag tror att jag stavar Christoffer fel men jag ska kolla detta. I alla fall så verkor dom trivas med tillvaron - ingen katastrofal hemlängtan. Båda två verkar så trygga i sig själva så jag kan inte drömma om att dom ska bli "otröjn" som vi säger på jämska. Under eftermiddagen var vi och hälsade på Stefan hos Davis Auto Body & Paint. Han verkar trivas som fisken i vattnet hos Joe Black och hans kollegor, men det kan ni läsa mer om i hans eget inlägg här nedan. I alla fall så höll han på och jobbade med en sprillans ny Hot Rod av 1932 års modell. Förklara det om ni kan. Efter besöket hos Stefan såkte vi ner på låglandet för att Tommy skulle göra en del inköp till kursen Dekorationslackering. Penslarna kostar bara en bråkdel här jämfört med hemma.

Kvällen tillbringade vi tillsammmans med en några av Tommys släktingar här. Clifford och ett par av hans döttrar. Vi blev då bjudna på en restaurang av den modell som man annars bara ser på Amerikanska filmer. Utvändigt såg det inte speciellt inbjudande ut men det var betydligt bättre på insidan. Som sagt det var det gammaldags Amerikanska stuket med passande musik. Maten var också riktigt bra, stora grillade biffar och en stor salladsbuffe. Biffarna grillade dom på en stor kolgrill utanför huset. Efter maten tog han, Clifford, med oss till sitt stamlokus där han hade sin egen stol. Vad sägs om det? Där bjöds vi på en avec, men när en bordsgranne började med att bjuda bordet runt så tyckte vi att det var dags att dra sig tillbaka så vi överlät våra drinkar till Clifford. Han fick då en biljett för varje så att han kunde dricka dessa en annan kväll. Vi lämnade i alla fall baren i nio-tiden och var hemma i  huset strax före tio. Vi störtade båda två i säng före halv elva.

Hoppas att det inte är allt för mycket felstavningar, allt är ju rödmarkerat på den här datorn.

With many hugs

Lennart  

Stefans första dagar

17/4  21.00
 
Har varit har i Crestline i fyra hela dagar nu, jatteschysst familj jag bor hos. Kanner sig som hemma. Man har skorna pa sig inne! men jag lamnar dom oftast vid dorren i alla fall.
Ja gillar dehar stallet, skulle kunna flytta hit!
Speciellt bilarna, manga stora pickisar och massa v8:or! Och det mesta har ar halvpris, mat klader bensin mm. Har inte kommit ivag pa nan kladesaffar eller sa an, men de i bara onsdag forsta veckan an.
 
Eftersom maten inte i ett dugg likt det vi ater i sverige sa ar det en ny matratt varje dag, det mesta e faktiskt riktigt gott! De ater mycket lasangliknande ratter, korv och mat med kottfars i. Till frukost idag at jag mjolk, flingor och en donut. Igar var det tva agg och French toast, typ franska med hemsk mycket smor stekt i stekpanna. Men jordnotssmoret som dom ater till allt tycker ja inte e sa hemskt god men. De finns hemskt mycket sotsaker i affarerna har, sylter, kakor, siraps, smaksatta jordnotssmor, glass och drickor.
 
Pa gardarna haromkring e det ofta ett tjockt lager barr och lov, och mycket kottar och ekorrar. Har inte sett na kontiga djur an, men en fagel som man hor hela dagarna, men inte ser nan gang. Vegitationen har e valdigt annorlunda, storre barr och okenbuskar.
 
Morgona och kvallarna ar ratt sa kyliga, man vill inte glomma trojan nar man ska ga en bit. Igar morse va molnen och halsade pa, drog upp over bergen som en tat dimma.
 
E pa Davis Auto and Body Shop och jobbar denna vecka, ar roligt for man far jobba pa bilar man e e van vid, alltsa stora amerikanska bilar, finns aven lite mindre men inga som e som en Clio direkt. Igar holl ja pa med en -53 Cheva pickup och idag en -32 roadster. Det ar helt annorlunda jobbsystem har e verkastaderna an hemma, hemma far man en order, har sin egen plats, gor jobbet och skickar ivag pa lack. Har gor dom bade platjobben och lack pa samma stalle, man tar den plats som ar ledig och som passar och gor jobbet, slipar, ner och lackar, monterar ihop, och innan dom skickar ivag bilen sa ingar det en tvatt, man tvattar bade in och utsidan, sen gor dom en snabb "besiktning". Man kollar lampor, torkare och ibland avgaserna innan man lamnar ut bilen.
  Man jobbar 8-17 i stallet for 7-16.
Ska bli roligt att ga i skola sen, se hur den funkar!
 
Nar ja skickat ivag dehar mailet kommer ja sakert pa mer jag borde ha skrivit, de e ju sa det funkar, men kan skicka flera nan gang.
 
Hälsningar från

Stefan M

Bilder "so far"


Tisdag 15-4

Hej igen!!

Ytterligare en dag har runnit iväg. Kom i alla fall på varför man är så trött på kvällarna. Förutom att man har fullt upp hela dagen så är det en sorts höghöjdsläger. Vi håller till på ca 2000 metes höjd över havet så man drabbas väl av lite syrebrist också.

Idag hade vi tänkt ta en liten sovmorgon, sleepover, men vi vaknade före sex så det var lika bra att kliva upp och åka till skolan i vanlig tid.

Vi börjde med att fixa ett intyg åt Linda som hon behöver för att få följa med sin klass på studieresa till Seeworld. Därefter hade vi lite småsysslor till fika.

I stället för sovmorgon så tog vi oss en förlängd lunch och for till Big Bear, tänkte åka lite skidor och bräda men dom hade stängt liftarna i söndags. Det blev lite sightseeing i stället plus en salladslunch. Därefter åkte vi tillbaka till RIM. Jobbade med bloggen nån timme eller så.

Efter en timmes vila i the boathouse var det åter dags för en tur till skolan och öppet hus. Samling i gymnastiksalen med presentation av personalen - därefter ett par timmar i autoshopen. Tyvärr så kom det inte så många besökare. Det hade blivit någon miss i kommunikationerna så att informationen hade inte nått ut som den skulle. Ett problem som tydligen är världsomspännande. Det var i alla fall som hemma att det var dom förldrar som alltid är med som kom. Inte dom som man vill ska komma.

Vi kom tillbaka till huset i 10-tiden och slappade en liten stund innan gamnacken tog över och vi störtade i säng. 

Allt är i alla fall awsame.

Hälsar

Lennart     

Mandag 14-4

Hej igen!

Som ni ser sa sitter jag vid en dator utan bokstaver med prickar over. Hoppas att meddelandet gar fram anda.

Vaknade i alla fall allt for tidigt idag, ca 04.00, och lag och vande och vred pa mig fram till 06.00. Da tog vi en snabb dusch och en lika snabb frukost innan vi for upp till skolan. Skolan borjar har kl 07.20 sa det blir nog inte sa manga sovmorgnar. I alla fall sa traffade vi eleverna pa skolan kl 07.20 for en liten genomgang innan vi skulle gora var introduktionstur genom skolan.

Klockan 08.00 ungefar sa traffade vi Barbara Harding, ROP-koordinator. Henne har dom flesta i var skolpersonal, nere pa ATS, traffat nar hon var pa besok i Ostersund for ett par ar sedan. I alla fall sa hade vi ett kort mote med henne innan hon visade oss vagen till David Nygren, Assistant Principal. Da han var upptagen av andra saker sa gick vi vidare till the principal, Dr Steven Byerly, for ett litet mote och en information fran honom till oss och vise versa. Darefter sa fick vi alla sina legitimationer sa att vi ska kunna rora oss inom skolan utan att bli ifragasatta. Sakerhetstankandet har ar pa en mycket hog niva.

I 9-tiden gick vi sa till Joseph Urbaszewski, Joe Urbz, for att se pa hans verksamhet. Imponerande hur man kan fixa en sa bra utbildning i sa sma lokaler. Det kraver mycket av Joe som larare att han har koll pa allt. Utrustningen ar i alla fall pa toppniva, sa vitt jag kan bedoma. Vi fick i alla fall hjalp av Joe med att installera Webkamer och det som behovs for att nyttja skype ner i huset dar vi bor, sa nu saknas bara tillgang till natet. Tommy fick i alla fall prata med de sina direkt nar vi fatt ordning pa datorn.


Vid 10-snaret sa fick vi tid for att traffa David Nygren. Han tog oss med pa en rundvandring och visade oss alla lokaler som var av intresse. Dom har en riktigt fin aula och dessutom en rejal gymnastiksal, nagot som vi saknar dar hemma. Dessutom sa har dom en idrottsanlaggning ute pa garden som slar det mesta pa hemmaplan, Fullstor fotbollsplan med tartanbanor runt om plus en baseboll - softbollplan, dessutom sa finns det sex stycken tennisbanor. Lokalerna ar i alla fall val tilltagna pa de flesta stallen som vi sag, dock inte pa fordon och media. Man kan ju inte fa allt. Under rundvandringen fick vi i alla fall traffa sakerhetsvakterna och sheriffen, vilken ocksa har en plats i skolan. I slutet av vandringen blev det ett stort padrag p g a att nagot hade hant, vad vet vi inte, men David forsvann som en blixt och ropade att vi skulle horas senare.


Nu har vi i alla fall kommit fram till dagens lunch vilken bestod av en riktigt smarrig macka pa Subway, en slags smorgasbar.


Efter lunch sa akte vi med eleverna till Joe Davies bodyshop sa att vi fick visa eleverna var dom ska tillbringa en av sina veckor har over. Vad vi sett tidigare ar sa ar det ett mycket bra stalle att vara pa. Eleverna far jobba med riktiga projekt och far fortroende av Joe. Att lokalerna ar av det lite aldre slaget spelar nog ingen storre roll i sammanhanget. Joe och hans fru ar mycket trevliga och positiva sa det kommer nog att bli kanon. Jag tror att eleverna ser fram emot att fa vara dar ocksa, det var i alla fall det intryck jag fick vid besoket.


Klockan 14.10 sa var det dags for personalmot, staffmeting, vilket vi foljde med pa. Dar blev jag och Tommy presenterade infor hela personalstyrkan. I ovrigt sa var det som ett vanligt personalmote pa hemmaplan.


Pa eftermiddagen akte vi ner pa laglandet. Tommy ville ha nya kartor och Dave skulle kontakta forsakringsbolaget for att ordna med reseforsakringen. Nar vi anda var dar nere sa passade vi pa att ata mexikansk mat pa en liten restaurang i Redlands.


For att inte forslosa nagon tid sa passade vi pa att shoppa lite ocksa. Men sen var det dags for kvallsfika och natta-natta. For forsta gangen sen vi kom hit sa sov vi ovaggade hela natten.


Aterkommer senare om tisdagens aktiviteter. Vi ska i alla fall ha uppet hus har pa skolan ikvall och da ska vi alla medverka. Som sagt jag aterkommer.

Ha det sa bra dar hemma

Lennart


Första dagen i Los Angeles

Efter en lång resa så landade vi LA lördag eftermiddag. Resan gick fint utan några som helst problem, om man inte tänker på att Tommy blev av med sin linsvätska i London. Han hade en Pucko i sin handbagageväska det Puckot. Koll på alla utom sig själv!! När vi landat fixade vi först en hyrbil, trot eller ej men Daves bror passerade oss när vi stod och väntade på bussen till hyrfirman, så han skjutsade oss dit. Sen väntade vi på planet som amerikanarna kom med. När dom kom så åkte vi först till en hamburgerbar, In n out, för en första burgare på amerikansk mark. Sen bar det av upp i bergen, först till skolan för en snabb träff med föräldrarna, sen till the BOATHOUSE. Dave gav mig en guidad visning i huset, vilket tog en bra stund, sen tog vi en öl innan vi störtade i säng. I alla fall så är huset något utöver det vanliga. Varsitt rum, varsitt badrum, ja jag vet inte hur man ska beskriva det men det kommer mer med lite bilder om någon dag. I alla fall så sov vi ovaggade i åtta timmar och vaknade klockan 05.30 och kände oss utsövda. Hela måndagen var jag och Tommy nere i the flatlands och shoppade. Dessutom så hälsade vi på en av Tommys släktingar, Clifford, en äldre gentleman. På kvällen var vi hem till Dave på barbecue, och där var inte biffarna i den storlek som vi är vana vid, dom var stooora. När klockan var nio så höll vi på att somna stående.

Idag måndag är vi på skolan för rundvandring och information, mer info kommer om detta så snart som möjligt. Nu ska vi ut med mr Nygren på rundvandring.

Vi hörs

Lennart       

Chek in!

Nu har vi precis passerat alla konstiga inchecknings övningar med att ta avsig bä¨lten, mössor och andra ateraljer... det gick fint sitter nu på sista utposten innan påstigning på planet till den beryktade terminal 5 på Heathrow airport! Vi hörs snart igen...

Tommy

Resan har börjat / 11-12/4 -08

Efter ett par hektiska veckor med besök från Lake Arrowhead klev vi på tåget kl 20.30 igår kväll. Nu är klockan ungefär 4.00 på morgonen och vi sitter på Arlanda och väntar på flyget till Los Angeles via Heathrow.
Dom två senaste veckorna har varit mycket hektiska för både Tommy och mig. Full fart från sex på morgonen till tolv på natten i stort sett varje dag. Första veckan hade jag en inneboende och den andra två stycken, Joe Urbz och David Nygren. Två till i hushållet plus att man ska prata engelska från morgon till kväll gör att man är ganska trött när kvällen kommer. Men det har varit mycket inspirerande. Tommy har också haft två inneboende, Dave och Joie.

Det här är i alla fall en början på det som vi hoppas ska bli en typ av resedagbok som vi kan luta oss mot när vi ska berätta om resan samtidigt som ni läsare kan se vad vi har varit med om och kanske vad som ska hända.

Howdy folks

Lennart och Tommy

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0