Tankar från Mattias

Mattias första tid i USA


Tiden till idag. Det har varit väldigt intensivt ända till idag. Det första vi egentligen gjorde var att åka till Las Vegas i 4 dagar. (Vilket var lika sjukt som jag hade föreställt mej). Det hade gärna kunnat vara lite svalare då det va 32 grader sista dagen (i skuggan).


Annars har vi haft mycket för oss, i lördags var jag och familjen som jag bor hos varit på SWAT;s övningsbana och prova deras tester(tillsammans med deras släkting som är med i swat styrkan.) I Söndags var vi till Venice Beach som var väldigt fränt!


USA är ett fint land men jag trodde inte det skulle vara sa pass stor skillnad som det är. Skolan ar supersträng, de har vakter som i princip trycker in en pa lektion, man far inte vistas i korridoren under lektionstid om man inte har ett pass från läraren.


Skippar man/kommer för sent får man gå på söndags skola. Hemmet och föräldrarna ar väldigt stränga och kontrollerande vilket alla föräldrar är här i USA. Vi har pratat mycket i familjen alla skillnader mellan USA och Sverige, dom blir helt shockade när jag berättar hur skolsystemet funkar, att man får studie bidrag, att man får betalt för att ha en student lägenhet, att skolan inte kostar pengar, att skolan ar frivillig o s v, o s v.


Det dom inte förstår är hur det kan gå ihop. Innan jag åkte hit tyckte jag väl inte att Sverige är så speciellt land men nu när jag sett hur allt funkar här är Sverige ett sjukt bra land! Det roliga med det här är att vi får se riktigt svart på vitt hur deras familjer/skola/system/mat funkar vilket man ofta inte ser när man reser som turist. Som turist får man bara se de bra saker som finns och inte det negativa.


De har egentligen ingen mat tid. Hittills under två veckor har jag ätit två hemlagade måltider. Dom sitter inte ofta ner och äter tillsammans utan allt händer i farten i princip. Ibland äter man 4, ibland 9 (och det är verkligen inte nyttig mat!)

USA är ett ställe jag absolut ska tillbaka till. SOM TURIST! Jag trivs riktigt bra här.


Mattias J


Skolan med omgivning

                                                               090429


Skolan

  

Den här dagen har varit lugn och gått i skolarbetets tecken för oss alla. Jag har därför gjort en rundvandring med fotografering av skolan och dess omgivning. Anledningen till detta är att det förmodligen sitter en del människor därhemma i stugorna och undrar hur det ser ut där era anhöriga är. Jag kommer därför att lägga ut ett antal bilder på skolan, mest utvändigt.

3117S Vy från skolan

  

Som ni ser på bilden här ovanför så ligger skolan väldigt högt, ca 2 000 meter över havet. Vi ligger därför ofta ovan molnen.


3045S Frost på bilarna!?

  

Även om vädret oftast är mycket fint så är det frost på morgnarna då och då.


Som man ofta får en känsla av när man ser och hör om Amerika så är det här med idrottande en mycket stor sak. Lika så verkar det vara här på skolan. Jag ska därför visa lite bilder på dom idrottsanläggningar som finns här på skolan. Tyvärr så har jag ingen bild på gymnastiksalen.


3059S Friidrotts och Fotbollsfältet, Kolla målen dom är

upp och ner. TiHi, tihi3062S  Lek på mattor3066S Gympalärare modell Amerika med skjorta och slips3067S En av två baseboll/softbollplaner3071S Det finns sex tennisbanor3085S Åtta squashbanor finns det också 

3076S Huvudentrén
3077S Svenska flaggan vajar dagligen sen vi kom hit3079S Väggmålningar och pynt finns det på en många

ställen


  

3087S Pilspetsen är Lake Arrowheads symbol
3080S Skylten utanför svetsavdelningen3081S Brandförsvarsutbildningen  

3074S Hälsningsord på olika språk finns överallt. Den här finns

utanför Joe U.s klassrum
3091S En liten vy från medias klassrum
3082S Utanför fordonsavdelningen
3093S Den här skylten såg jag på skolsköterskans dörr
3086S Ett annat litet pynt3048S Här är en bild från själva samhället Lake Arrowhead

  

Ja, nu hoppas jag att ni fått en bild av hur det ser ut här i omgivningarna med betoning på skolområdet.


Jag förstår att en del av er därhemma undrar över svininfluensan och deras härjningar. Vi har dock inga känningar av den och är inte alls oroade. Vi vet dock att en del människor nere i Mexico har dött av den, men det är bara gamla och redan sjuka som dött. Tommy såg igår på nyheterna att myndigheterna inte är speciellt oroade i dagsläget. Vi är lugna, så det kan ni också vara.


Hälsar


Lennart


Bilkonstnär

                                                                         090428
Skolvardag

  

Den här dagen har i stort sett gått åt till helt vanliga skolaktiviteter för våra små barn. Jenny och Mattias har gjort ett matteprov enligt Amerikansk modell för att hjälpa Eva och Magnus i deras ma-projekt. Dessutom så har dom varit med på engelska och keramik. Daniel har jobbat med lite diverse saker nere hos Davis, bland annat så har han fått lacka några mindre objekt plus att han lagade bromsljuset på en Santa Fe.


Kvällen gick i lugnets tecken för alla tre. Mattias var över till Ben och Daniel en stund för att slappa och titta på tv. Jenny tränade en stund i hemmagymet plus att hon betalade sina räkningar. Utöver detta så var det läge för en fika bestående av en hembakad brownie. Det var alltså en ganska lugn kväll för alla tre.


Jag själv satt en stor del av förmiddagen vid datorn för att förse er med information om läget samtidigt som jag skriver min dagbok. Tommy jobbade i verkstaden, tillsammans med Daves elever, på sin Camaro. Han har nu nått så långt att han har provstartat och provkört bilen. Dom Amerikanska eleverna har tyckt att detta har varit jättekul att få jobba på ett riktigt objekt så dom har jobbat jättebra.


3011 Camaron efter första provkörningen

  

På kvällen var Tommy, Dave, Joe Black och hans son Zack plus undertecknad hem till en riktig bilkonstnär, Kenny Lotz. Han bjöd på pizza och visade sina projekt, och det var inga dåliga projekt som han höll på med. Ett av projekten var en trettiotalsbil som han höll på att uppdatera med all nymodig teknik som man kan tänka sig. Det var CD-växlare, TV, satellitmottagare med mera, med mera. Pimp my ride kan slänga sig i väggen. När Kenny skulle etablera sin verksamhet där han nu håller till så köpte han en nästan färdig villa i dom lite finare områdena och rev ut alla innerväggar för att göra om den till verkstad. Det var faktiskt en av dom tuffare verkstäder som jag varit in i.


3015 Kennys ena del av verkstaden
3029 Karossen till ovan nämnda projekt3033 Så här ska den se ut när den är klar3044 Tommy och Kenny vid chassiet till bilen3030 Även torpedväggen är specialtillverkad för att rymma

allt lulllull.

  

Det var en riktigt spännande kväll där två stycken tvillingsjälar fick möta varandra. Och som jag sade i början så är Kenny en konstnär av stora mått när det gäller bilar.


Som avslutning på dagen så spelade vi lite biljard i källarvåningen i vårt hus. Det var första gången som vi nyttjade den faciliteten på två års utbyten. Kul men ringrostigt må jag ju säga. Det gick bättre för trettio år sen måste jag erkänna.


Tack och hej


Lennart


Palm Springs

                                                           090427
Ny vecka med nya möjligheter

  

Den här dagen började med att Tommy skjutsade Daniel till Davis och jag gick, tillsammans med Jenny och Mattias, upp till Joe Urbz för att utnyttja hans faciliteter. Dessutom så delade jag med mig till Joe så att han fick mina bilder som jag tagit hittills under resan. Efter en stund där uppe återvände jag ner till Daves kontor för att blogga, det fungerar bättre där för min del på grund av att han har Microsoft på sin dator och Joe har Mac som arbetsredskap. Mattias och Jenny blev kvar hos Joe ett tag efter att jag lämnat dom. Resten av dagen var dom två med på bland annat engelska, Keramik och Data. Så dom hade nog det dom gjorde under dagen.


Daniel har jobbat större delen av dagen med Jose`s dotter. Hon brukar jobba extra på verkstaden med lite leveranstvättar och andra lite enklare jobb, men Daniel var imponerad över hur fort hon demonterade motorhuv och framskärm på bilen som dom skulle jobba med. "Det bara rasslade till" sa Daniel.


När vi kom till kvällen så hade Daniel en ganska lugn tillvaro med lite umgänge med en kusin åt Ben. Mattias var och tittade på volleybollträning, tjejernas. Om man frågar honom så tror jag inte att han vet så mycket om själva träningen, han vet nog desto mer om tjejerna. Såg ut så på hans blick när han berättade. Jenny var hemma hos sin familj och spelade sällskapsspel och umgicks med några av familjens besökare.


Kvällen för oss lite äldre var bokad för en resa till Palm Springs och familjen som är med och sponsrar dom Amerikanska elevernas resa. Dessutom så upplåter dom sitt sommarhus till mig, Tommy, Magnus och Eva, och det är ju inte vilken sommarstuga som helst. Det är sju till åtta sovrum och lika många badrum plus ett vardagsrum nästan lika stort som en normalvilla.


När vi åkte mot Palm Springs så passerade vi förbi en park av vindkraftverk som måste vara en av världens absolut största. Det ska vara ca tre tusen vindmöllor har jag hört. Helt otroligt hur det ser ut.


2954S En skog av vindmöllor   

2956S Ska dom aldrig ta slut?

  

På vägen ner dit skulle Tommy köpa reservdelar åt någon kompis som har en T-Ford. Ett nytillverkat grenrör, fantastiskt att det finns nya delar till en så gammal bil. Annars så kan jag väl säga som så, att jag är tacksam att jag inte har någon i min nära omgivning som håller på med gamla Amerikanska bilar. Tommy har hur många beställningar som helst på delar som ska handlas än här och än där. Problemet är att det ofta är minst en timmes körning enkel resa och ofta mer för att komma till dom som saluför grejorna, så Tommy lägger nästan varenda ledig stund, tillsammans med Dave, på dessa inköp.
2957S Vi andra fick i alla fall se en fin rabatt medan vi

väntade utanför avgasrörsaffären

  

På ett annat ställe där vi stannade fick vi plötsligt syn på en automat där dom sålde luktgranar.


2961S Jag som trodde att luktgranar var en Svensk uppfinning,

men den var Schweizisk


Under vårt besök i Palm Springs skulle vi ut och äta tillsammans med Mary Shanahan och hennes assistent, Heather. På vägen dit fick Magnus äran att köra Heathers bil, vilket åtminstone jag tycker var att liksom kasta pärlor åt svinen. Totalt ointresserad av bilar men ändå den som får köra värstingen, en Corvette -04. OJ, OJ, OJ vad man kan bli avundsjuk.


2970S Ja, ja. Sluta flina

  

Middagen åt vi på den lokala klubben, en mycket trevlig restaurang med fantastiskt god mat. Dessutom en mycket trevlig utsikt över bland annat Mount Eisenhover. Ni ska få se ett litet axplock av vad vi åt så kan ni slicka er om munnen sen. Det var jättegott.


2979S Vi började med lökringar som aptitretare2980S Själv åt jag lax
2982S Lockande, eller? Magnus, Tommy och Mary2985S Dave och Heather

  

Dom här bilderna var speciellt inlagda för dig Tomas.

  

På vägen ut från restaurangen så passerade vi parkeringsplatsen för alla dom privata golfbilarna som alla har. Här är det till skillnad från hemma så att det nästan är ett krav på att åka golfbil när man är ute och spelar. På dom flesta banor hemma så måste man ha en läkares ordination för att få åka golfbil på banan.2987S Alla möjliga modeller, en del med Gps för att snabbt bli

hittade om dom skulle bli klen.

  

Ja, det var väl ungefär vad som hänt idag förutom att vi förstås åkte hem också. Det var i alla fall en mycket trevlig kväll med en kvinna som månar otroligt mycket om yrkesutbildningar och hantverkare trots att hon är så rik. Som Heather uttryckte det så är detta hennes absoluta pet-projekt.


Tackar för en återigen händelsefull dag för oss alla.


Lennart


Jennys forsta dagar

          

                                                          090427
Mina forsta dagar..


Sahar langt tycker jag att det stora hela har varit en enoorm skillnad.
Idag har vi varit har I lite mer an en vecka.

Familjen jag bor hos ar ratt mysig och valdigt trevlig. Om jag ska vara arlig har inte pappan varit nagot store charmtroll sa langt, och han ar nu I Polen och spelar in en ny film. Forsta dagen pa skolan var allihop mer

dod an levande, och pa fredag morgon packade vi in oss i alla bilarna och akte till Las Vegas !

Lilla jag som inte varit nagonstans forut far flyga I evigheter, mer eller mindre knappt sova, och sedan bara

Ramla in I himlen. Jag lovar att allting verkligen ar som pa filmerna. Ganska ironiskt.


Tavlingen tror jag gick tyngst for kameran, da ja tog nastan 400 bilder. Solen stod varm som tusan

hogt pa himlen och vinden var det som egentligen raddade oss fran att bli levande stekta. De flesta fick sig en ordentlig varkande solbranna, och vi fick mer eller mindre dra oss sjalva ut i solen nasta gang. Pa sondagen fick vi lite tid over for att fara ner och kika pa staden i morker. WOW !  Fy sjutton vad fint! Dit aker jag definitivt igen!
Massa kort dar ocksa, men eftersom der varit annu en lang dag i solen tanke vi forst bara aka igenom, men efter

vi passerat Bellagio précis nar vattenspelet startat bestamde vi oss for att parkera och promenera dit. Och tror du inte att vi star dar en timme mitt I natten, och inget hander!  Aaah! Blev sa besvriken. Menmen. Fick se lite alla mojliga typer av manniskor. Dagarna efter Vegas har jag varit pa praktik hos Joe's plat och lack.
"Davis Auto Body Shop." Det var bland det roligaste praktiken jag haft! Alla var sa avslappnad och rolig, samtidigt som jag sog I mig nya tips som en svamp. Sa jag ar riktigt nojd.

fredags kvallen tillbringade ungdomarna och ben's mamma pa Dave & Busters. Restaurang m. barnspel.
Ratt roligt, men som sagt lite mer for barn. Lordagen spenderade jag massor av slantar pa diverse klader tillsammans med Eva och Joey. Helt otroligt att jag kunde handla sa mycke, for sa lite. Hemma hade allt det jag handlade sakerligen hamnat pa 5000 kr ratt snabbt. Slutligen tankte vi aka pa In & out och fa i oss lite mat innan vi fortsatte pa best buy (elektronik) och Valmart (typ rusta) men mitt i kon pa drive in'en  lostnade en slang till kylaren med en himla small. Joey skrek, Eva trodde de brann och jag bara oppnade dorren och insag felet.
Flyttade lite snabbt bilen, sprang tillbaka till luckan , utan bil, sen fick vi helt enkelt lamna den dar och ga till valmart. Det var termostaten som gett upp sa vi fick helt enkelt vanta pa dave och Tommy som var kanske 1,5-2 h ifran oss. Sa da handlade jag ju annu mer pa den affaren da. Haha. Tillslut bar alla tre mina saker (:
Finally, kom herrarna sa vi kunde ordna det lilla problemet och sedan aka hemover. Jag som trodde jag skulle fa en lugn lordag kom anda hem kring 11. Joey fargade aven tillbaka min morka farg i mitt har. Tack sa mycket !

Swap meeet, yeey. Var ungefar sa stort som jag forvantade mig. Tror det var 34 "gator" med forsaljningsbord pa vardera sida, sen fortstas maassa bilar.  :)   Mysigt. Akte hemifran strax efter 5. Massan var open mellan 06-13 och det var alldeles tillrackligt. Hittade lite nya prylar till bubblan, vilket jag tyckte var himlans bra.
kring 11 tiden var vi ungdomar redan ganska matt av att ga o kolla sa vi knatade helt enkelt tillbaka till bilen och placerade oss platt pa en parkeringsruta bredvis bilen, och solade lite. Och idag ser Daniel ut som en krabba! :)
Svangde forbi Venice beach nan timme efter massan. Massa sma butiker efter en gata, medans vi hela tiden kunde kanna och se havet till vanster. Ratt maktigt. Jag hittade ratt fina bilder fran delar av stan, sa dom fick folja med hem. Kopte aven en till resvaska for alla mina saker som jag kopt :D blev en svart med rosa doskallar. Hehe.
At middag pa en kina restaurang pa hemvagen, men sedan fick vi skynda oss till en Valmart och hitta nan aloevera till stackars Daniel.

Tillbaka pa skolan igen idag. Satt forst inne pa media nastan halva dagen, sedan knatade vi ner till keramiken.
Dar jag skapade en kruka. Sen var vi med pa den mest lealosa engelska lektionen jag varit med om. Sa jag sager:
so far so good, om mitt utbyte allafall. Kommer ratt bra overrens med hans 15 ariga syster, sa det funkar fint!

Som ni vet funkar inte vara karaste sista bokstaver, men jag hoppas ni forstod vad det egentligen ska sta!

Hey & ho , direkt fran USA.


Ser val ratt okej ut, eller?

Jenny
                                                                         

Loppmarknad med mera

                                                           090426
Pomona och Venice Beach

  

Idag var det verkligen rivstart från morgonen. Klockan ringde redan fyra på morgonen och strax före fem plockade vi upp Jenny hemma hos henne. Resan gick sedan mot Pomona och en av världens största loppmarknader för bildelar. Daniel kom dit tillsammans med Dave eftersom han bor nästan granne med honom och Mattias åkte med L.J och Jim Mikkelson direkt dit från Palm Springs där dom varit sen kvällen innan.


Loppmarknaden eller The Swap Meet, som det heter här, är i alla fall STORT, STORT. En yta på ungefär 1,5 gånger 2 kilometer full med alla tänkbara bilar och bildelar. Det mesta till salu. Det fanns allt från minsta lilla rostiga skruv upp till bilar i toppskick och med en prisklass på flera tiotusentals dollar. Vi såg åtminstone en för 28 000 dollar plus några andra med högre pris.


2882 Ett litet hörn av VW-avdelningen2887 Undrar just vad dom skulle säga hemma på golfbanan

om man kom med en sån här golfbil2892 Den här såg vi ingen prislapp på2895 Dekorationslackering även under bilen!?
2901 Tommy och hans kompis Leif letar diverse delar2908 Den här bilen hade, tycker jag, passerat gränsen (Likbil)

  

Efter The Swap Meet fick jag och ungdomarna förmånen att få åka nerkabbat med Leif  i hans Caddilac -65 från Pomona till Culver city där Leif bor. Det var en härlig upplevelse med mycket rufsigt hår vid framkomsten. Vem är nu denne Leif? Jo han kommer faktiskt från Brunflo från början och bor nu sedan ca 25 år i Kalifornien där han jobbat med diverse saker. Men sedan åtta år tillbaka så jobbar han som specialeffektstekniker, det blev ett långt ord, inom TV här i området. Dom senaste åren har han jobbat med Two and a half men och med Californication, så vi fick en liten men intressant inblick i hans jobb och lite skvaller om hur skådisarna är i verkligheten, dock bara det positiva. Vi fick alltså sniffa lite på kändisvärlden.2916 Ni ska tro att det tog en stund att reda ut Jennys hår2922 Mattias och Leif under vår pratstund

  

Efter besöket hemma hos Leif drog vi vidare mot Venice Beach och dom upplevelser som finns där. Där såg vi diverse konstiga figurer/människor som sysslade med olika aktiviteter, målning, musik, försäljning med mera. Dessutom så passade Jenny och Daniel på att köpa varsin resväska. Vi tog inga kort på alla dessa konstiga människor på grund av att dom flesta ska ha betalt om man fotar dom men några bilder på omgivningen har vi i alla fall.


2938 Ett gytter av folk och affärer
2940 På väg med nya resväskor

  

Efter en middag på en mexikansk restaurang bar det sedan iväg hemåt igen. Vi var dock inte hemma förrän ca halv elva på kvällen så det blev en riktigt lång dag för oss alla.2944 Mattias och Jenny valde tigerräkor


I morgon är det måndag och dags för nya aktiviteter.


Tack och hej


Lennart


Tid for vila

                                                                      090425
Blandade aktiviteter

  

För min egen del så har den här dagen varit den lugnaste på hela turen. Jag började med att skjutsa Eva plus en telefon som Jenny skulle låna till Dave. Tjejerna skulle utgå därifrån för en dag full av shopping. Innan avresa så passade Joie på att färga Jennys hår. Tjejerna var i det här fallet Jenny, Eva, Joie och Shelly, och deras shoppingtur fortgick till sent på kvällen på grund av diverse missöden. Men dom får Jenny berätta om i sitt kommande blogginlägg. Tommy och Dave har gjort sin egen shoppingresa men till en helt annan typ av affärer än dom som tjejerna vänt sig till. Magnus har i vanlig ordning sysslat med friskvård. Han har varit ute och sprungit 25 kilometer tillsammans med en äldre man, 77 år, som han träffade på Mc Donalds. Själv har jag jobbat lite med bloggen plus vilat för att försöka krya på mig från min förkylning som jag dragit på mig här borta. Jag tror inte att det är svininfluensa utan min vanliga vårförkylning.


Mattias och L.J var tillsammans med en farbror åt L.J till en övningsplats och fick prova på en del riktigt spektakulära övningar, men dom får han berätta om själv.


Daniel var tillsammans med Ben och hans pappa ut i skogen och provsköt diverse vapen men det är väl också en sak som han ska berätta om själv.


Inläggen från Daniel, Mattias och Jenny kommer inom någon eller några få dagar.2867 Väntan på medlens verkan
2875 Så här blev resultatet

  

Det har varit massor av båttrafik ute på sjön under dagen och förvånansvärt många stannar nästan helt och spanar ogenerat in mot huset där vi bor. Det är ett i och för sig fantastiskt hus men man skulle kunna tänka sig att folk var lite mer diskreta.
2879 Vy från vardagsrummet


Snart dags för en ny dag med lite tuffare schema.


Hälsar


Lennart


Konsulatsbesok

                                                            090424
Konsulatsbesök

  

Så var det då dags för det stora besöket, ja för oss var det i alla fall en stor händelse att det svenska konsulatet i Los Angeles tycker att vår verksamhet är så pass intressant att dom kommer för att se den på plats. Den svenske konsuln, Niklas Wiberg, anlände till skolan strax efter tio på förmiddagen och dagen började med en rundvandring på skolan med lite extra tyngd på fordons- och mediaavdelningarna. Därefter bjöd skolan på lunch samtidigt som det informerades och diskuterades på flera olika nivåer. Alla tänkbara, både politiker och tjänstemän, från det lokala skolväsendet var på plats för att medverka i mötet.

 


2754 Tommy och Stephanie Philips tillsammans med Niklas Wiberg

2763 Magnus, Niklas W och Dr Byerly i samtal
2770 Joe Urbz informerar om mediautbytet
2777 Bryan Shaw Ass Superintendent på skolkontoret och

Susan Brown Coordinator of special services också hon på

Skolkontoret

  

En av punkterna under mötet var att eleverna fick presentera sig och berätta lite om sina upplevelser och sin syn på utbytet. Alla var mycket duktiga och vältaliga och talade mycket gott om sina upplevelser och sina kontakter på andra sidan atlanten.


En sak som var unikt med samarbetet, var enligt Niklas W, att vi tagit oss ända till västkusten. Dom flesta blir kvar på östkusten.


2783 Barbara Harding, Joe Black och Niklas W lyssnar när

Dave och Tommy informerar om fordonsutbytet.
2788 Mattias har fått sin mat, den var mycket god
2789 Eleverna låter sig väl smaka

  

Som sammanfattning kan man väl säga att det varit en mycket trevlig dag med många goda ord både uppifrån och nerifrån.


Efter mötet var det läge för lite sammanfattningar och en stund av eftertanke. Sen var det nästan kväll så jag och Tommy åkte lite tidigare till Crestline och Davis för att filma och fotografera Jenny på praktikplatsen. Jenny har fått fantastiska lovord av Steve på Davis, vilken hon jobbat mest med. Ja, även av dom andra. Hon har passat in väldigt bra i gänget.
2839 Färgblandning på gång
2852 Målning av motorhuv
2853 Kolla pärlhalsbandet. Passar bra mot overallen, eller?

  

Dagen avslutade i alla fall hos Joe och Shelly Black för undertecknad, Tommy, Magnus, Eva, Joie och Dave. Där blev vi bjudna på en fantastiskt god grillad lax med tillbehör.


Ja, vad ska man säga. Det blev lite matprat idag också.


Tack för den här dagen.


Lennart


Dekorationsmalning

                                                        090423
Bud Rickert

  

Det är torsdag och något av en grå vardag till att börja med. Efter att jag lämnade av Jenny hos Davis så har jag suttit och skrivit på bloggen stor del av dagen. Tommy har jobbat ute i verkstaden tillsammans med Dave. Daniel och Mattias har varit med på tre olika lektionspass, Fysik, Foto och engelska. Dom amerikanska eleverna tycker att det är toppen att ha med sig svenskarna för då hittar oftast lärarna på något lite extra. Till exempel någon liten explosion på Fysik eller något annat spektakulärt.


På eftermiddagen hämtade jag och Tommy Jenny lite extra tidigt, klockan fyra, för en resa ner till plattlandet och ett besök hos en legend inom dekorationslackering, Bud Rickert. Där tittade Jenny och Tommy på en hel del specialgrejor för dekorationslackering och köpte dessutom en del saker. Jenny köpte en färgspruta och lite pennor plus en specialsudd. Tommy handlade en färgspruta eller vad man ska kalla det, den gick i alla fall att använda ungefär som en kulspetspenna men med riktiga färger. Dessutom så köpte han lite övriga tillbehör. Det är i alla fall något speciellt med att träffa på en sån levande legend även om jag själv inte har så stora kunskaper om honom så är det många som hajar till när dom hör hans namn.


2737 Firmabilen2740 Spekulanter på målargrejor2742 Legenden, Bud Rickert himself

  

Efter besöket hos Bud Rickerts hade vi tänkt handla på ett till ställe men den första affären var tydligen så spännande att tiden bara rann iväg. Därför var det bara att vända hemåt för att lämna av Jenny hos hennes familj innan vi skulle vidare hem till Dave för en grillkväll.


Ytterligare en dag har rusat iväg.


Lennart


Onsdag

                                                   090422
Blandade aktiviteter

  

Onsdag och det har gått en vecka sen vi lämnade Sverige.


Jag började med att skjutsa Jenny till Davies för hennes praktikjobb. Under dagen har hon fortsatt att jobba med bubblan plus att hon har fått måla rätta färgen på Corvetten som hon grundmålade igår. Hon är i alla fall supernöjd med praktiken.


Inspektion och "godkännande" av Jennys jobb (Snyggt)

  

Daniel och Mattias var under dagen med på ett antal lektioner. Bland annat kemi, foto och keramik. Båda två var helnöjda med dessa lektioner. På fotolektionen fick dom göra bilder på det gamla hederliga sättet och på keramiken fick dom börja på en kruka. Det gick väl lite bättre för Mattias än för Daniel.


Mattias på god väg med sitt alster

Om man ser till bilderna här nedan så skulle man mycket väl kunna förorda ett utbyte med våra esteter där hemma. Dom gör riktigt snygga jobb tycker jag i alla fall.


Proffsjobb, eller?Fantasifigur

Tommy tillbringade större delen av dagen jobbande på sin Camaro tillsammans med, ibland våra elever och ibland Daves elever. Den gamla motorn såg riktigt eländig ut när han tog isär den, men det visste han ju redan när han köpte den.


Det här bådar inte gottUndrar hur det lät när motorn kraschade

  

Lunchen tillbringade vi på lite olika ställen. Jag och Tommy köpte en pizza som vi åt på en rastplats vid bergkanten och utsikt över hela LA-området. Det blev lite kvar av den.Den var lika smaskig som den såg utUngdomarna åt sin lunch i matsalen

  

På eftermiddagen hämtade Tommy Jenny på verkstaden och skjutsade hem henne. Sen åkte han ner för berget och utförde en del ärenden. Bland annat köpa skor. Sen åkte han till Dave och hjälpte honom med att bära ut ett kylskåp, stort som tusan. Mattias följde L.J på dennes skidavslutning, en slags bankett medan Daniel fick följa med Ben på någon slags religiös sammankomst. Han kunde inte förklara riktigt vad det handlade om men dom bad böner för varandra och andra icke närvarande personer. Jag tror att han tog det på rätt sätt och såg det som en intressant erfarenhet även om han inte är troende själv. Vad Jenny gjorde på kvällen har jag inte riktigt koll på. Själv fick jag möjligheten att följa med David Nygren på först middag hos hans mor och styvfar. Där fanns även en hel del släktingar på plats, så det var en ganska stor middagsbjudning. En av personerna som jag träffade var Daves svåger. Han har en egen firma som servar och reparerar inom maskin och lastbilssidan, vilka dessutom söker folk som har utbildning. Han var helt klart intresserad av att anställa folk från Sverige om det skulle fungera med myndigheterna. Detta kan ni på tunga sidan ta med er till era elever, en livserfarenhet att ta med sig. När vi skulle äta så samlades hela familjen vid bordet för en bordsbön innan vi fick ta mat. Det var en helt ny erfarenhet för mig som aldrig i hela mitt liv varit med om den proceduren, verkligen intressant. Han som bad bönen tog speciellt med mig från Sverige och ett par andra gäster från North Dakota. Förutom detta så pratade han om familjen och maten med mera. Som sagt, en ny erfarenhet. Vad gäller maten så var det den hittills bästa måltiden med en stek plus massor av grönsaker. Resten av kvällen spenderade jag och David Nygren som sagt på baseboll. Dagens match innehöll så mycket mer än den jag såg ifjol så jag börjar förstå att det kan vara lite spännande bland. Ifjol var det ganska långtråkigt, så jag är glad att jag fick se en annan bild av sporten.
Grunduppställning av lagenDet ryms ca 50 000 personer på läktaren

Jag kan också berätta att LA Angels förlorade matchen, och för er som vill veta lite mera om regler och sånt så finns det en redogörelse i fjolårets blogg.


Dave hade under dagen lite av julafton, då han fick hem ett engelskt hjul som han hade beställt för ett tag sen. För er som inte vet vad ett engelskt jul är så kan jag kort berätta att det är ett verktyg/maskin för att forma tunnplåt.2709 Årets "hjulklapp"

  

Det var väl allt för idag. Tack tack.


Lennart


Verkligheten

                                                  090421
Tisdag och tillbaka i verkligheten

  

Om nu detta är verkligheten. Det är i alla fall en variant av vardagen. Vi började i alla fall dagen med att vara med i dagens direktsända TV-bulletin här på skolan.Vår medverkan inskränkte sig dock till en kort presentation plus att vi fick stå i bakgrunden under tiden som David Nygren och en Mr Hill läste nyheterna. Därefter besökte vi Dr Bayerly, högsta chefen, Principal, här på skolan för en pratstund och ett välkommen hit i samband med en kopp kaffe och en dougnut. Dessutom så fick vi en pratstund med Stephanie Philips, ROP Coordinator, ett slags studierektor för dom praktiska kurserna. Av Stephanie fick vi varsin tröja plus en termosmugg med skolans logga på.Dr Bayerly tillsammans med Daniel, Jenny och MattiasStephanie Philips och David Nygren


När klockan var ungefär nio så skjutsade vi Jenny till Davies Auto and Body. Hon är först ut på praktikplatsen, ladies first uttryckte Tommy det. Hon fick i alla fall börja med att sätta ihop en, tro det eller ej, VW bubbla som dom gjort en del arbeten på. Det låg i alla fall en stor kartong på bänk full med grejor plus att det låg en hel del saker inne i bilen också. Så där hade hon nog både en och två dagar räddade.  Utöver bubblajobbet så fick Jenny lackera/grunda en Corvette -61 på sidorna, häftigt eller hur.
Det första Jenny monterade var inre backspegeln
Verktygslåda modell större


Daniel och Mattias tillbringade förmiddagen hos Dave i hans verkstad och följde med i undervisningen där. Efter lunchen följde dom med Ben och L.J på deras engelsklektion, och efter det följde Daniel med på en historielektion


Jag och Tommy gjorde sen en snabbrepa ner till Boathouse för att hämta några saker som vi glömde i morse. Sen åkte Tommy ut till Davies igen och jag gick upp till Joe Urbz klassrum för att försöka blogga och kontakta dom därhemma. Bloggandet fungerar inget bra, Access denied står det så fort man försöker komma åt den sida där jag lägger in nya uppgifter. Dave ska i alla fall ta med sig en dator med mobilt bredband imorgon så att jag kan försöka komma ikapp. Jag kunde i alla fall prata med Jonas, sonen, en stund via skypetelefon så det kändes ju som en lättnad. Det var ju ett tag sen vi hade någon kontakt.


Under dagen har vi dessutom träffat alla dom tre elever som var med i fjolårets utbyte och fått oss en lite uppdatering om deras dagsläge plus tänkta framtid. Nate Yi har sökt skola för att bli teknisk ingenjör, Robert ska gå på UTI i Rango Cocamonga och sen troligen en fortsättning på UTI i Sacramento med inriktning mot diesel. Nicole har sökt och hoppas på att hon ska bli bibliotekarie. Alla tre har under dagen varit utsatta för, eller hur man ska uttrycka det, intervjuer för att försöka få stipendier inför höstens studier. Vi får alla lov att hålla tummarna för dom.
Robert är sig lik, kanske bara lite mera hårNicole precis som vi minns henne

  

Tyvärr så missade jag att ta kort på Nate men han såg ut precis som ifjol förutom att han hade klippt sig och att han hade kostym inför dagens intervjuer. Hoppas att jag kan komplettera med ett foto senare under resan.


På kvällen så var det öppet hus här på skolan så vi var alla här till i niotiden på kvällen. För att Jenny skulle hinna vara med på detta så hämtade vi henne en stund tidigare än vanligt och skjutsade henne till Mc Donalds, familjen där hon bor alltså, så att hon skulle hinna städa av sig lite grann. Det kom en hel del intresserade föräldrar på besök i år, mycket fler än ifjol.
Det var god uppslutning i årDave informerar en förälder och en sonTävlingsbilarna tilldrar sig alltid uppmärksamhetJenny, Daniel och Ben försöker stjäla uppmärksamheten från L.J.s
nylackade truck


Efter öppethuskvällen åkte eleverna hem till sina familjer medan jag och Tommy följde med Dave hem till honom och tittade på lite motor på TV.


En annan truck som vi fick se under dagen var Joe
Blacks med
nymonterade fjärrljus inköpta i Östersund

  

Ja, det var väl allt för idag.


Tack och hej


Lennart


Hemresan

                                                  090420
Mot Lake Arrowhead

  

Innan vi anträdde resan mot Lake Arrowhead så började vi dagen med en frukost på ytterligare ett i mina ögon ovanligt frukostställe. Vi åt i alla fall på något som heter IHOP vilket står för International House Of  Pancakes. Där åt jag Swedish Crapes with lingonberry jam och lingonberrybutter. Dom var förvånansvärt lika dom pannkakor som jag själv brukar steka så dom fick med beröm godkänt.
Bilderna talar sitt eget sprakIHOP Las Vegas


På vägen hem stannade vi i ett litet samhälle som heter Bakers och som är känt för att ha världens största termometer, för att äta lite glass och sträcka på benen. Dessutom så var det dags för byte av förare. Termometern visade i alla fall på 97 Fahrenheit vilket är ungefär 36 grader Celsius.


Världens största termometerDet märks vem som var på byn igår


En till som var ute och drällde igår


Som lite grädde på moset så fick Dave slut på bränsle i sin bil när vi hade bara några få kilometer kvar till bensinstationen. Vi andra fick då vänta i 101 grader Farenheit medan han och Tommy for med hyrbilen och handlade diesel. Dom 101 graderna, lika med 38,3 grader Celsius, var tydligen ett rekord för april månad. Det hade inte varit så varmt på 50 år.


På vägen uppför berget så passade vi på att besöka Crestline och Davis för att eleverna skulle få en föraning om vad och vilka som skulle komma att vänta dom där. Därefter var det bara att åka till skolan och packa ur bilarna alla grejor och ställa in dessa i verkstaden. När detta var gjort så åkte vi alla åt våra egna håll. Jag och Tommy skjutsade hem Jenny till familjen Mc Donald för att dom skulle slippa åka ut på grund av att vi blivit lite sena.


Som slutkläm på helgens noteringar vill jag bara ge alla ungdomarna allt beröm som man kan ge för att dom gjort ett så bra jobb trots att ingen av dom varit med i hetluften på tävlingsarenan förut.


Nu hoppas jag bara att jag ska kunna nå ett fungerande bredband i morgon så att jag kan föra in resterande inlägg.


Tack för ytterligare en dag


Lennart


Finaldagen

                                                    090419
Ny dag nya möjligheter

  

Idag var det många som hade lite jobbigt att ta sig ur sängen. Dom flesta var ganska trötta på grund av jetlag och värmen på tävlingsarenan.


Vi började i alla fall, tro det eller ej, med en frukost på Mc Donalds. Enligt Tommy så har dom det bästa kaffet i Amerika. Jag åt i alla fall breakfast burritos med ägg och bacon. Det var riktigt gott.


Eva och Magnus har nu lämnat oss för några dagars camping i öknen. När man åker igenom den så ser det inte direkt ut som drömplatsen för några dagars tältande, men med ett tält från Hillebergs så kanske det går det också. Vi får väl höra på torsdag när dom kommer till Lake Arrowhead.


För att komma till det var viktigast med den här helgens utflykt så började dagens med två stycken testrace. Ett för varje klass, Bracket 1 och Trophy. Därefter var det bara att vänta i solgasset. Vi satte upp tält över bilarna för att dom inte skulle vara för heta inför starterna. Det var faktiskt ännu varmare idag än igår, 26 grader Celsius redan tidigt på förmiddagen och ca 35 grader på eftermiddagen. Vi tackar för den nordliga brisen som gjorde dagen uthärdlig.
Snart dags för en ny repa
Daniel guidar Tommy inför en repa


Klockan elva ropade speakern ut att det var dags att ställa sig upp och lyssna på nationalsången, vilket dom flesta Amerikanarna gjorde. Jag har svårt för att se att Svenska motorentusiaster skull ställa upp på detta sätt, men det är väl så att Amerikanarna är mer patriotiska än vi Svenskar.
Den här typen av patrioter saknar vi i sverige


Nu var det sedan dags för elimineringen, det blir alltså en slags utslagstävling. Där åkte Dave ut direkt i Trophy medan Tommy åkte ut i Bracket 1. Dom blev alltså kvar i varsin klass. Dave nådde ända fram till kvartsfinalen, vilket inte är fy skam med tanke pa att det var 64 bilar i hans klass, medan Tommy nådde semifinal och en tredjeplats i tävlingen. I Tommys klass var det 32 startande. Vi kan bara säga GRATTIS till båda två för deras placeringar.
Mike Nordahl fjolårsvinnaren och lika så i år på besök i våran depå


Jag har i alla fall kommit på att det finns ett antal likheter med, tro det eller ej, golf inom den här sporten. Dom som är med och tävlar håller ofta på ända fram till efter pension. Dessutom så har man ett handikappsystem som gör att man kan tävla mot varandra oavsett motorstyrka och utrustning i övrigt. En annan sak som man har är ett slags idealresultat på banan som man ska försöka komma så nära som möjligt.
Är det inte fantastiskt hur man kan stegra med en bil


Klockan nio på kvällen var det äntligen dags för middag. Oj, vi glömde visst lunchen allihop.

Vi hade i alla fall fått några dougnuts


När vi ätit så bar det av mot dom centrala delarna av Las Vegas och till att börja med ett besök på världens största souvernirbutik. Därefter åkte vi Las Vegas Boulevard, The Strip, en bra bit innan vi letade oss en parkering och gick ut för att känna på atmosfären. Kvällen blev mycket sen eller ska vi säga att morgonen blev tidig innan vi kom tillbaka till hotellet och våra sängar. Jag lade ner huvudet på kudden halv tre på morgonen så det är bra med en transportdag i morgon där vi kan turas om att vila på vägen till Lake Arrowhead.

Det finns diverse byggnader i Las VegasDet finns diverse reklam också


Nu ska vi bara ladda för hemresan


Hej, hej


Lennart


Lordag i Vegas

                                            090418
En dag i värmen

  

Det är nu lördag och riktigt varmt direkt från morgonen. Första gången Dave kollade temperaturen så var det ca 25 grader C i skuggan, och då var klockan inte mer än tio på förmiddagen. I tretiden på eftermiddagen så var det 32 grader C i skuggan och 46 i solen. Då vi befinner oss på en asfaltplan stor som ett skapigt hemman, ca 2 x 3 km, det vill säga ungefär 60 hektar, så känns hettan ganska tryckande stundtals. Tack och lov så blåser det en behaglig bris, annars skulle det ha varit olidligt. Vi är några stycken som har fått en konstig rosa färg på armarna medan någon, Jenny, var besviken för att hon tagit för starkt solskydd, det syntes ingen förändring i hudfärgen. Nu i kväll köpte hon i alla fall lite svagare solskyddsmedel med förhoppning om en begynnande solbränna.
2276 Full aktivitet i depån


Redan igår kväll träffade vi Magnus och Eva en första kort stund, men idag har dom varit här på banan och kollat några timmar på verksamheten, det verkar dock inte vara riktigt deras grej men dom kollade i alla fall upp hur reglerna fungerade så dom var inte helt ointresserade.
2297 Turistinvasion


Som grädde på moset i min verksamhet här i Amerika så har jag och Urbz lyckats med konststycket att få tillgång till det allra heligaste vad gäller fotografering. Rättare sagt så är det Dave som har ordnat med tillståndet. När man har en sån här väst så bråkar inte ens proffsfotograferna. Kul eller hur. Vi kan fotografera i stort sett var som helst bara vi inte bryter några säkerhetsregler, plus att vi inte får tjäna pengar på våran fotografering.


2292 Proffsfotografen Olsson                            2293 Inte många som lyckas få åt sig en sådan väst


Hela dagen har i alla fall gått åt till kval med ett antal rundor på banan. Ganska många med tanke på att både Tommy och Dave är anmälda i två klasser. Och en sak som jag under inga omständigheter får glömma att nämna är att eleverna gör ett jättebra jobb och att dom är engagerade i sina uppgifter.

2310 I väntan på nästa start


Efter dagens övningar så var det bankett för dom tävlande och medlemmar som körde i fjol. Dessutom så var det prisutdelning för förra årets serie. Dave fick då ta emot en plakett för sin andraplats i fjolårets serie.


Jag och ungdomarna gjorde en shoppingrunda på Wal Marts. Det blev inga större inköp, men det följde väl med en del solskydd och solglasögon. Efter inköpen så passade vi på att äta på Mc Donalds, bäst att passa på när inte Tommy är med.


Som sista punkt för dagen så hyrde jag en bredbandskabel för att på något sätt kunna komma ikapp med bloggen. Det har ju varit lite si och så med den några dagar, men det beror på att vi inte haft tillgång till Internet. Det kostade i alla fall 9 dollar att hyra bredbandet i ett dygn så jag ska göra allt för att hinna göra minst ett inlägg även i morgon kväll.


Även i år så känns det beklämmande att se alla som sitter vid sina spelmaskiner med kreditkortet inmatat i maskinen. Det spelar ingen roll om man så kommer förbi klockan sju på morgonen eller tolv på kvällen så sitter dom där och spelar, och som någon sa "det är ingen som ser glad ut".


Hälsningar från ickespelaren men nyvordne fotografen


Lennart  


Resan till Vegas

                                                     090417
Mot Las Vegas

  

Hej på er! I dag är det fredag och vi har förflyttat oss till den stora spelstaden i Nevada. Dagen började som vanligt med en tidig revelj och samling vid skolan tjugo över sju. Efter ett par timmars arbete med att packa bilar, bränsle, vatten, verktyg, med mera, med mera så startade vi färden mot Las Vegas ungefär kvart över nio. Under dom fyrtiofem till femtio milen mot LasVegas så hade vi ett stopp för att äta och tanka plus ett kort stopp, fem minuter, för att justera surrningen av golfbilen.Fatet innehåller racebränsle 114 oktan


Camaron på väg in i trailern
Även om man är biltjej så vill man ha snygga naglar

 


Som billackerare får man ställa upp på allt


Strax efter två kom vi fram till hotellet, The Cannery, och checkade in där och bar in väskorna innan vi snabbt tog oss vidare till tävlingsområdet, Las Vegas Raceways. Där var det nu dags för hårdkörning med besiktning och uppbyggnad av depån. Dessutom så skulle Dave och Tommy fylla i en massa papper för anmälan med mera. Tyvärr så fick Tommy bara köra ett race innan dom stängde för kvällen. Det var en hel del som verkade ostrukturerat samtidigt som många av dom tävlande inte verkade bry sig om reglerna.Pappersarbete
Det var mörka kvällen innan Tommy fick köra sin repa

Efter körningen så var det bara att städa ihop alla grejor och låsa in dom i trailern innan vi skyndade oss iväg för att få i oss lite mat. Klockan var nu halv elva innan vi landade vid matbordet. Maten var väl ok men man är ju inte van att äta den tiden på dygnet så det var lite trögt att få i sig hela portionen.


Klockan tolv nådde vi hotellrummet och en liten stund för att notera i dagboken vad som hänt under dagen. Dom flesta av oss sov därefter riktigt bra tills någon full/drogad individ började tjoa i korridoren klockan fem på morgonen, kul va?


Nu tror jag att jag fått med det mesta av vad som hänt sen senast.


Tack och hej


Lennart 


Nu är vi där

                                                               090416
Första dagen I Lake Arrowhead

  

Den första dagen har börjat helt utan pardon. Vi var uppe klockan sex i vanlig ordning. När vi kom upp till skolan så var alla elever redan på plats, pigga som nötkärnor. Vi "tröstade" dom med att det kommer att gå över innan dagens slut.


Ett av dagens första inslag var att vi fick se Daily Bulletin med David Nygren på intern-TV.n. Kul med tanke på hans besök i Sverige ifjol.


Dagen har i alla fall gått åt till ett antal presentationer för Daves elever så att dom ska veta vilka vi är samt att dom ska få en chans att berätta vilka dom är. Som vanligt i dom här åren så är dom flesta väldigt blyga men det har gått jättebra ändå. Dom har frågat på svenska, ja det var faktiskt så, och vi har svarat på engelska. Sen så har dom frågat på engelska och vi har svarat på svenska. Dom flesta frågorna och svaren har i alla fall varit på engelska. Givetvis så har dom flesta frågorna gått till Jenny, Daniel och Mattias.


I övrigt så har dagen gått åt till att riva en motor tillsammans med ett par av Daves elever. En av dessa, Christie, fanns med i Daves klass även ifjol så henne kände vi sen tidigare. Det var riktigt roligt att se hur hon hade mognat sen ifjol och hur hon tog ansvar för att det skulle fungera bra, både med verktyg och med språk.

BILD KOMMER


2206 Daniel jobbar med kameran


Förberedelserna inför morgondagens resa till Las Vegas har också tagit en stor del av dagens aktiviteter. Dave har justerat ventilerna på Camaron plus en del andra justeringsarbeten, bakvagn med mera.


Efter lunchen passade vi på att passera förbi hos Joe Urbz och David Nygren för att visa oss och få en möjlighet att träffa dom en liten stund. I samband med detta så var jag och Tommy till expeditionen för fotografering så att vi skulle kunna få våra batchar/ legitimationer. Eleverna passerade där lite senare, så dom har nu också blivit förevigade.

BILD KOMMER


2198 Mattias in aktion


Vad gäller reglerna inom bracket 1 så hade Tommy en genomgång med våra elever så att dom ska veta hur det fungerar när vi kommer ut i hetluften. På tal om hetluften så ska det tydligen bli 90 - 95 grader Fahrenheit, drygt 30 grader Celsius när vi kommer till Las Vegas.


Under eftermiddagen kom även Stephanie Philips, hoppas att jag stavat rätt, förbi för att hälsa på oss. Alla hälsade och var vänliga på alla sätt men ungdomarna var så trötta att dom knappast klarade av att prata med henne. Stephanie är i alla fall ROP coordinator, det vill säga en slags biträdande rektor för dom praktiska ämnena. Efter mötet med Stephanie så skulle ungdomarna passera Sub-Way för att köpa sig något smaskigt att äta, sen skulle dom göra en tidig kväll. Dom såg mycket trötta ut innan dom for från skolan. Jag gav dom rådet att försöka hålla sig vakna till åtminstone klockan nio annars kommer dom att vakna mitt i natten.


I skrivandes stund så sitter jag i vardagsrummet i the boathouse och kan njuta av en fantastisk utsikt över sjön och backarna på andra sidan. Tommy och Dave har farit ner för berget, som dom uttrycker det, för att köpa racingbränsle, plus att dom skulle ordna upp en del andra ärenden.

BILD KOMMER


2211 small Vad sägs om den utsikten


Ni kommer i alla fall att ha möjligheten att följa helgens tävlingar i direktsändning via Internet. Tyvärr så har jag inte webadressen i skrivandes stund, men jag kommer att komplettera med den så snart som möjligt. Om jag inte hinner få fram den i detta media så kan ni googla på Las Vegas raceways så tror jag att ni ska hitta det. Vi ska i alla fall försöka att hålla den här datorn snurrande hela helgen så vi ser gärna fram emot mail med kommentarer under tävlingen. Men var beredd på att mailen kan komma att bli publicerade i denna blogg.


Howdy friends


Lennart   


Mot Los Angeles

                                                                                  090415


Den långa resan

  

Nu har vi äntligen börjat vår resa mot det stora landet I väster. Första dagen kommer i stort sett att redovisas med ett antal klockslag och platser där vi befunnit oss under resans gång.


I alla fall så har den första dagen sett ut som nedan.


04.00 Uppstigning och en snabb dusch for att kvickna till, för mig i alla fall. Jag vet dock att Daniel klev upp betydligt tidigare på grund av att han skulle åka ända från Hammarstrand. Dom andra hade väl ungefär samma starttid som jag.


04.25 Frukost plus en sista stund med morgontidningen på ett bra tag.


05.00 Avresa mot Frösö flygplats. Ja jag har svårt för att kalla den Åre Östersund Airport.


05.30 Samling på flygplatsen. Jenny kom lite sent för att hon hade tappat plånboken i syrrans bil så hon var lite stressad när hon kom. Det var dock inga problem för henne att hinna med.


05.45 Incheckning. Tack och lov så fick vi hjälp av personal så att vi skulle få med oss grejorna hela vägen.


06.30 Flyget startar mot Arlanda


07.30 Anländer Arlanda tio minuter före utsatt tid


Tiden på Arlanda spenderade vi på att skaffa oss lite dollar plus att vi åt en lättare frukost. Sen så var det bara att vänta på nästa start.Saknar redan fjällan?Undrar just vem han tänker påDen har fröken saknar troligen min namne

10.15 Avresa mot Chikago, det låter lite häftigt i mina öron att vara på väg mot Chikago, för det är en extra klang i det namnet tycker jag i alla fall.


På väg över Atlanten


12.00 Lokal tid landade vi i Chikago. Vi hade då tappat 7 timmar så det gick inte så fort som klockan visade. Nu var det i alla fall dags för Immigrationsmyndigheterna och Tullen. Det gick i alla fall blixtsnabbt den har gången, inga köer över huvudtaget. Det var betydligt värre förra året. Sen så fick vi passera dom obligatoriska sakerhetskontrollerna.


13.30 En första hamburgare på Amerikansk mark. Restaunrangen hette Chillis och burgaren smakade riktigt bra.


14.30 Vi har nu förflyttat oss till den gate varifrån varat flyg ska gå. Tyvärr så är det redan försenat med ca 30 minuter. Det visade sig i slutändan att förseningen blev nästan en och en halv timme.


DatortidTommy har nyss träffat en annan AC/DC-freak

Väntan - väntan. Tiden går sakta


17.30 Flyget kommer äntligen iväg mot Los Angeles sen så var det inga problem. Jag lyssnade pa en ljudbok men jag tror att jag missade en del på grund av att jag slumrade till nån gång då och då. Efter att vi landat i Los Angeles så fick vi våra väskor i stort sett utan väntetid. Därefter tog vi buss till hyrbilsföretaget för att hämta ut hyrbilen. Efter detta och ett par timmar plus ytterligare en hamburgare, den har gången på In `n Out, så kom vi fram till Lake Arrowhead klockan halv tolv på natten. Där väntade dom Amerikanska eleverna och deras föräldrar. Det blev ett kort möte sen hem till respektive familj. När eleverna farit så åkte vi till the boathouse för en kort stund tillsammans med Dave och Joie.


01.05 Sängdags. Jag försökte zappa lite mellan tv-kanalerna för att slappna av innan

sömnen men vaknade efter ca tio tryck av att jag tappade fjärrkontrollen i golvet, så då insåg jag att jag inte behövde tv-ns hjälp för att slappna av.


Natta Natta


Lennart


Mattias berättar

                                                                          090414

Mattias har ordet!

Blogg inlägg (ursäkta att jag är sen)

                                                                
Ja, nu är det ungefär 15 timmar kvar innan vi ska åka och jag är hyfsat lugn. Det som är lite jobbigt just nu är att jag funderar på om jag ska lägga mej över huvud taget eftersom vi åker så pass tidigt imorgon(06.00). Det hade varit bra om man kunde ha fått lite sömn på planet. Men allt känns riktigt bra, har inte haft någon kontakt med L.J än men dom lever nog!


Det har varit riktigt bra dom här två veckorna som varit, mycket bättre än vad jag förväntat mej. Men det funkade bra mellan mej och L.J också så de hjälper ju ganska mycket. Vi har endå hunnit med väldigt mycker under denhär tiden så de är bra och j ag tror inte L.J va så sugen att åka hem, han hade nog kunnat stanna några veckor till. Vi har bla. varit i Rissna för att köra bil på en plogad isbana, ca 22 ute middagar, två dagar på Multi Challenge, åkt till Åre på JOI (Jon Olsson Invitationa) + En till skidtävling och umgåts med alla kompisar och dom andra i utbytes resan.


Men nu är det våran tur! och jag har väldigt stora förväntningar på USA och Karlifornien. Så jag hoppar dom kan fylla mina tankar jag har om stället! Det ser väldigt bra ut när vi kommer spendera första helgen i Las Vegas, de är en riktigt bra början av resan. Det jag ser fram imot mest i Las vegas är att åka igenom där på natten, de är något jag alltid velat gjort!/Mattias


Jennys funderingar

                                                                       090412 

                            Riley på besök

Dom här två veckorna sprang nästan förbi. De första dagarna var nog alla som kom hit
rätt trött, så vi planerade inte in så mycket från dag 1. På söndagen fick Riley göra ett litet studiebesök på gården, vilket kan både filmade med ena handen, och tog kort med digitalkameran i den andra. Vi skämde bort honom med massor av fika och lite film och popcorn på kvällen. Några dagar in på nästa vecka kämpade han fortfarande på att försöka bli van tidsomställningen, vilket gjorde att han ofta sov från när vi kom hem kring 5 till 6-7 tiden morgonen efter. Fortstår fortfarande inte hur pojken kunde sova så otroligt länge!


På torsdagen veckan efter träffades hela gänget och gick och åt på kebab house, sedan fortsatte vi till Multi Challenge där vi körde gokart och sprang Boda borg en vända. Väldigt noga att notera att jag kom på 3 e plats, så jag spöade då de flesta av grabbarna! 

Tog en "pizza kväll" med Daniel och Ben och Tanja, blev bjudna på påskmiddag hos min farmor, varav vi på vägen hem såg massor med renar, lärde honom såklart att mjölka en ko och plocka ägg, köra skoter, provade laserhallen osv. Visste inte riktigt va ja skulle visa?!


På fredagen åkte vi alla fall upp och köpte lite souvenirer till hans nära och kära från Persåsens hantverksbutik. Han blev faktiskt lite imponerad på våra smörknivar i trä, samt våra långa skohorn!? Men jag hoppas alla fall han haft en någorlunda rolig tid här i snön.
En liten mysig middag på Jack Rabbit's sen hoppade amerikanarna på tåget hem över.


                                                                  -----

Svenskarnas flygtur närmar sig otroligt snabbt! Jag tyckte det nyss var 77 dagar sedan när jag började räkna ner! Och nu gäller det på onsdag.. Men det kommer nog gå bra hos familjen tror jag. Jag är nog mest nervös just inför att kliva ombord på dedär jätte planet, men jag får hålla tummarna att alla terrorister firar påsk och ligger hemma! Hoppas verkligen vi får samma tur med vädret som förra gänget fick, så vi blir lite solbrända och fina till studenten. :)
Det jag gruvade mig för förut var hur det skulle bli på skolan och praktiken där borta, men det känns jätte bra att både Dave och Joe, kom hit så vi fick bekanta oss lite mer med dem först.
Det ska förstås bli spännande att se deras troligtvis annorlunda vanor och miljö samt hur deras skola fungerar. Är det som på film mån tro?  Sänd mig en låång tanke på onsdag!

// Jenny


Riley berättar

Riley berättar om sig själv och utbytet


My name is Riley McDonald. I am lucky enough to be here in Sweden 

through my high school's media exchange program. Some of my main 

interests are music, video, and anything I can find to do that is fun. 

I have really enjoyed my stay in Sweden. All of the people I have met 

here have been very kind and seem a lot more humble than the average 

American. I really enjoy the relaxed and focused atmosphere that this 

school has. I found myself a whole lot more creative and productive 

when I had hours at a time to work on a project instead of the rigid 

schedule that I'm used to back in California. As far as activities go, 

I have been to a graduation ceremony, go-karting, Boda Borg, laser 

tag, ridden a snowmobile, and even milked a cow. I have been staying 

with a very generous family on their milk farm. Their house is so warm 

and comforting and they are always trying to make my stay here even 

better. Being out the the United States has really opened my eyes to 

the ways other countries run and now I hardly want to go back.


Jared berättar

Jared berättar om sig själv och resan hit


My name is Jared Powell, a media student from California. I have been 

very lucky in getting picked to come to Sweden. The two weeks here 

were really fun and a big learning experience for me. Going to the 

media school here was really amazing, with getting to know Swedish 

students who I had a lot in common with.  In many ways, the program 

here is a lot bigger than what we have at home. On top of that, 

throughout my couple visits to Europe, I have never met anyone nicer 

and so very good at English as the people I've met in Östersund. There 

was never a moment I felt unwelcome or uncomfortable, everyone felt 

like a friend who I hadn't seen in a long time. I really hope that I 

can find a way to come back and perhaps go to college here.


Långfredag / Happy friday

                                                                 090410
Hemresedagen

  

Idag är det dags för våra amerikanska vänner att bege sig hemåt, men först ska vi hitta på en del aktiviteter för den äldre delen av styrkan. Vi började med ett sista verkstadsbesök ute hos Per-Anders Sjökvist på Rödön. Han är en hobbymekare av rang som ägnar stor del av sin fritid åt gamla motorcyklar. Sist som Dave var här så köpte han en motorcykel, Monark av äldre modell, av Per-Anders. Nu var det så att motorcykeln inte var riktigt klar vare sig då eller nu men vi fick i alla fall höra motorsurret. Sen ska han färdigställa den inom några veckor så att Tommy kan börja ordna med skeppning av Daves Anglior plus motorcykeln hem till Kalifornien.
Provstart av en Monark från andra världskriget


Efter besöket hos Per-Anders så var det dags för en sista fika hos Tommy innan vi Hissmoforsare återvände hem för en sista justering av packningen. Ett besök på kraftverksdammen stod också på dagens schema enligt önskemål från Joe Black så vi gjorde en liten promenad ner dit och tittade på anläggningen.
Joe och Joe betraktar kraftverksdammen


Museet och Jamtli stod också på dagordningen idag. Vi tittade där på utställningen om samerna plus den om vikingatiden. Dessutom så gick vi en liten runda ute bland dom gamla husen och miljöerna, tyvärr så är det ju inga aktiviteter där så här års. Vi fick i alla fall se en sista och förmodligen också minsta verkstad på den här resan. Shellmacken på Jamtli
Efter en tur genom storsjöodjurets mage tittar dom på fångstredskapet


En sista sak som vi visade för Joe och Joe var runstenen på Frösön.
Runstenen på Frösön


Som avslutning på projektets del ett så åt vi middag på Jack Rabbit Slim tillsammans med alla elever och deras föräldrar och syskon. Totalt var vi ca 30 personer.


Daniel och Ben i en av bilarna
Mattias och L.J mår riktigt gott


Därefter bar det av till tåget för avfärd klockan 20.50


Tack så länge till alla inblandade


Lennart


Skärtorsdag

                                                                 090409

Den sista dagen med elever av den svenska delen


Idag är det skärtorsdag och dags för en slags sammanfattning av etapp ett i årets projekt. Den här dagen har för våra elever gått åt till vanliga lektioner. Våra gäster har idag som flera dagar tidigare i veckan varit med och agerat hjälplärare eller om man ska kalla det bollplank för både lärare och elever. När man sett både svenska och amerikanska elever under dessa pass så kan man bara säga att det måste ha varit lyckat, dom har skinit som solar allihop. För oss i personalen har tiden gått åt till att förbereda det som fattas inför vår bortavaro. Joe B och Dave har gjort en sista shoppingrunda för att vara säker på att väskorna är fulla när dom ska åka hem.


Kvällen har vi i personalgruppen tillbringat vid matbordet hemma hos undertecknad. Där har vi bjudit våra gäster på ett äkta svenskt smörgåsbord med olika sillsorter, skinka, prinskorv, köttbullar, lax med mera.Två damer som provar på matenVi dristade oss att bjuda även på en nubbe till sillenEn fröken med bus i blicken

  

Glad påsk


Lennart


Jenny och L.J på bilprovningen

Jenny och L.J på bilprovningen

  

Idag var det dags för Jenny och L.J att tillbringa en dag på bilprovningen. När vi var dit för att titta till dom en stund efter lunch så hade dom sett, först personbilssidan, sen långlyften där dom besiktigar personbilar med släp och när vi var där så hade dom kommit till tunga sidan där man besiktigar lastbilar. Så man kan väl säga att dom fick se det mesta som dom jobbar med ut mot kund. Vi som var dit var undertecknad tillsammans med Joe Black, Dave, Tommy och Maths Pålsson. Joe Black tyckte att det var extra spännande eftersom han inte sett detta förut.
Två glada bilprovare, Jenny och L.J


Efter besöket på bilprovningen åkte vi vidare till MECA för att Joe Black skulle få möjlighet att köpa Mooselights, fjärrljus. Dom finns inte att köpa i Kalifornien och är dessutom förbjudna att använda efter väg så det kan ju upplevas som ett litet lyxköp, men han menar att han kan använda dom när han gör sina helgutflykter ut i öknen.
Man förstår att Joe har svårt för att bestämma sig men han får hjälp


För att få en extra dimension på vårt svenska fika så besökte jag tillsammans med Joe Black och Dave konditoriutbildningen och Sofie. Där fick vi smaka på ett fantastiskt kakfat vilket vi inte lyckades tömma. Inte ofta man får in ett sånt kakfatEtt stort tack till "bagarfröken" SofieVi såg en påskkärring som vilade i ett träd vid Rådhuset

  

Kvällen tillbringade jag, Yvonne och Joe Black på Brunkullans restaurang där Joe bjöd på älgköttbullar. På vägen dit stötte vi på påskkärringen vid Rådhuset. Vi var dessutom in i Rådhuset så att Joe fick en guidad tur i dom större lokalerna.


Joe Urbz tillbringade kvällen hos Lasse, medialäraren, och hans fru. Där han undfägnades en mycket god måltid.


Tack för denna dag


Lennart


Första dagen på bilprovningen

                                                                 090407

Ben och Daniel på bilprovningen

  

Idag tillbringade Daniel och Ben sin tid på bilprovningen för att se hur dom jobbar. Det finns ju ingen bilprovning i Kalifornien så det är ett mycket intressant och spännande inslag för våra Amerikanska gäster. Dave och Tommy var dit och besökte dom i samband med att Tommy skulle besiktiga sin gamla "truck".


Dave hade idag en lektion med Tommys klass så att Tommy skulle kunna fixa lite andra saker.


Joe U och Joe B följde med mediaeleverna och Lasse, medialäraren, till Moosegarden och tittade på älgarna.


På eftermiddagen så var Jenny, Riley, Daniel, L.J, Ben och Mattias tillbaka till Boda Borg för att träffa den nye ägaren, Amerikanen. Det blev ett intressant möte med en hel del frågor från Amerikanen till ungdomarna om vad dom tyckt om konceptet.


På kvällen var Joe Urbz till bowlinghallen tillsammans med medialärarna, Lasse, Micke och Alee, samt dom Amerikanska mediaeleverna, Jarred och Riley. Joe Urbz slog till med 223 poäng i lånade skor och med ett lånat klot. För er som vet något om bowling så förstår ni vilken prestation detta är och för er som inte vet så kan vi väl säga att det är ett elitresultat även med privat utrustning. Han hamnade i alla fall på topplistan över dagens bästa resultat med den poängen. Kul va.


Tack och hej


Lennart


Ny vecka

                                                                               090406

Måndag och en ny vecka

  

Den här vecka började Dave och Joe Black med att besöka Annas klass på Nyhedens skola i Krokom. Riktigt vad dom pratade om vet jag inte men jag gissar att dom bland annat berättade om vad dom är i Sverige i för ärende och att dom berättade lite om Kalifornien. Det var i alla fall, hoppas vi, ett uppskattat inslag i deras engelska undervisning. När dom kom tillbaka upp på Fyrvalla så hade Magnus lejt in dom till sin klass under ett pass.


Vad gäller eleverna så har våra elever individuellt val på måndagar så då har alla varit på plats på skolan, både våra elever och Ben och L.J.


Ett annat inslag idag var att Kristofer Tyselius från fjolårets utbyte kom och hälsade på en stund för att få träffa Dave och Joe Black. Tyvärr så var inte Joe Urbz på plats så att dom fick träffas.


Lite bildvisning för Kristofer


Kvällen tillbringade Jenny och Riley på lazerhallen med dom aktiviteter som dom har att bjuda där. Själv har jag aldrig varit dit så jag vet inte hur det går till. Vad pojkarna gjorde vet jag inte.


Här i Hissmofors hade Joe och Joe en höjdarupplevelse eller vad vi ska kalla det. Tord kopplade samman nytta med nöje så när han i sin roll som räddningsledare hade ett utbildningspass på hävare med en nyanställd brandkvinna så passade dom på att hissa upp våra gäster långt över hustaken här på Stallgården. Joe Black tyckte i alla fall att jag skulle städa hängrännorna.   

På väg mot himmelens höjder

  

Som slutkläm på den här dagen så åkte vi återigen ut till Tommy. Han behövde lite assistans med sin Mac (datorn), och när man har en av dom bästa på området på plats så är man ju dum om man inte passar på och får den hjälp som han kan ge. Ett litet problem är att ta emot och smälta all information som han har att ge.  Tack för idag


Lennart


Vilodagen

                                                                 090405

Söndag och återhämtning

  

Den här dagen har för dom flesta av oss gått åt till återhämtning efter en rätt så tuff vecka. Tommy med familj plus Dave och Joe Black var dock ut och åt Taimat. Sedan så gjorde dom ytterligare en garagetour, först till Österåsen för att titta på Daves Anglia, sen så tittade dom på ett hotrodgarage i Bye. Joe Urbz höll sig hemma i Hissmofors och jobbade med att sammanställa sina bilder och bloggar, vilket tar en väldig massa tid även för honom som är proffs på området.


Fram på kvällskvisten så åkte jag och Joe Urbz ut till Tommy för att hämta igen skoter och Joe Black, och det var väl ungefär vad som hände den dagen. Det har alltså varit en välbehövlig vilodag för dom flesta av oss.


Ungdomarna har haft lite mer aktiviteter för sig i alla fall. Daniel och Ben var på Zorbcenter och körde jeep och grävmaskin, sen åkte dom vidare till Tailändska paviljongen och tittade på den. Ben har fått och tagit möjligheten att prova på en massa olika maträtter. Jenny och Riley var på middag hos Jennys farmor och med hennes släkt. Dessutom så han dom prova på lite skoteråkning. I övrigt så var det födelsedagskalas för pojkvännens bror så det blev ju lite tårtätning också. När Jenny och Riley var på väg hem på kvällen så stod det ett tjugotal renar på vägen så det var bara att stanna och vänta på att dom skulle flytta på sig. Vad gäller Mattias och L.J så tillbringade dom söndagskvällen på bio. Vad dom såg har jag ingen aning om.


Jag höll nästan på att glömma att vi besökte Tord och hans verkstad för ytterligare ett studiebesök i en verkstad. Han har ju ett par spännande projekt i form av två stycken Corvetter, hans pensionsförsäkringar sa han någon gång.
Den här var mer spännande än jänkebilarnaInte alla som har flames på brandsläckaren

Tack för idag


Lennart


Daniels tankar inför resan

                                                                           090405


Resfeber?


Nu har det snart gått 11 dagar sedan amerikanerna anlände till lilla Sverige, dessa dagar känns mer som tre än tio, tiden har bara flugit förbi!

Men nu är det bara en vecka kvar innan min egen väska ska packas och flyget bordas, nervositeten har inte börjat visat sig ännu men nog hinner den hälsa på innan den 15onde. Det som jag ser fram emot mest är vädret! Att få komma ifrån all kyla och slask känns perfekt, och bonusen är att all snö BORDE vara borta när vi kommer hem igen...

I övrigt ska det bli riktigt intressant att se skillnaden i livsstil mellan oss och USA. Hur dom äter, vilka tider dom har och speciellt fritidssysslorna blir högintressanta. Skolan låter mer som ett fängelse med strikta regler och tider, som tur är kommer vi ha ett litet friare schema och ha möjlighet att kunna vara ute i verkstaden hos Dave.


//Daniel


Skotertur med isfiske

                                                                 090404
Fiske och korvgrillning

  

Som ni kanske har märkt så ligger jag lite efter med det utlovade bloggandet. Jag ska i alla fall göra vad jag kan för att komma ikapp så snart som möjligt.


Lördagen var tänkt till en skotertur med lite fiskeinslag samt och korvgrillning. När vi vaknade i sjutiden så regnade det ganska kraftigt men det lugnade sig till vad man kan kalla ett stilla duggregn. Vi bestämde oss i alla fall för att fullfölja våra planer och lastade skotern plus skidor och grillattiraljer. Resan gick i första hand mot Rödösundet och Tommys hemvist. Där lastade vi av skotern och dom båda Amerikanerna som bor i Hissmofors. Dom såg lite misstänksamma ut men vi lämnade dom där och åkte vidare till Mjäla för att förbereda korvgrillningen. När vi kom till Mjäla berättade Sten, markägaren, att det var ett fruktansvärt före på isen så vi förväntade oss nästan att vi skulle få åka hem med oförättat värv. Vi gick i alla fall ner till stugan och gjorde dom förberedelser som vi kunde och sen satt vi oss och väntade.


Gänget som åkte från Rödösundet tog sig fram med vissa besvär efter landkanten. När dom kom till Rödön så väntade Carina, rektorn, och hennes man Torbjörn med lite glögg och lite information om hur det går till att fiska med isnät. När dom vittjade näten så visade det sig att dom innehöll två stycken rejält stora fiskar, ca 5 kilo per styck, plus några mindre.


Efter fisket så gick skoterfärden vidare till vår stuga i Mjäla där jag och Yvonne väntade, vi hade dessutom fixat det här med solen så nu var vädret strålande. Årets varmaste dag skulle jag tro. Tack vare att det tagit ganska lång tid för att förflytta sig från Rödösundet till Mjäla så hade grillglöden blivit så bra som den kan vara, det är ju inte allt för vanligt. Vi hade där ett par mysiga timmar med grillning, solning och lite allmänt surr, innan det var dags att avsluta dessa aktiviteter. Hemfärden gick lite snabbare då det inte var några stopp inplanerade.


Avkoppling i solen
Mysfaktor på hög nivå

Kvällen tillbringade Jänkarna hos Tommy och hans grannar med bad i tunna och provätning av fisken som Carina och Torbjörn gav bort till oss, sällan har man haft en så stor fisk på diskbänken. Den var längre än vad diskmaskinen är bred och den är 60 cm.


Ett riktigt monster skulle jag vilja säga, men god


När det gäller ungdomarna så hade dom lite varierade aktiviteter för sig. Jenny och Riley tog det lugnt med lite filmtittande efter att Riley hade sovit till ett på dan. Han har tydligen lite jetlag kvar att jobba mot. Daniel och Ben mekade med Daniels gula Volvo. Mattias och L.J var till Ångsta för att titta på en skidtävling med stora hopp. När jag frågade vart det fanns någon backe där man kunde hålla på med Big Jump så berättade Mattias att dom byggt ett hopp och sen drog dom skidåkarna med skoter.


Det här är väl ungefär vad som hände på lördagen.


Tack för idag


Lennart


Fredag och en vecka har gått

                                                                 090403
Arctura och LT

  

Fredagen började som vanligt med mentorstid och lite vanliga lektioner. Sen hörde Jenny av sig och var lite stressad på grund av att LT hade hört av sig och ville intervjua oss angående utbytet. Hon ville då ha stöttning och sällskap av alla andra inblandade i projektet. Det löste sig dock när hon såg Tommy med flera komma in på gården vid hennes praktikplats. Jag själv var tyvärr ute på vift så jag kunde inte medverka. I alla fall så hade dom tydligen hittat och läst den här bloggen och funnit ett visst intresse i vad vi håller på med. Kul eller hur.
Här får Jenny svara på lite frågorMagnus förklarar med hjälp av hela kroppenBen och L.J får sin del av frågornaEn härlig bild tycker jag (alla bilder på den här sidan är Daves)

Efter intervju och fotografering var det så dags för lunch vilken avnjöts med en fantastisk utsikt från stadens största termos, Arctura.
Fönsterbord med vidunderlig utsiktBilden kanske kan tala för sig självUtsikten är milsvidd. Närområdet kanske inte det vackraste

men man behöver ju inte titta rakt ner

  

På eftermiddagen for Joe Urbz till Åre med sina elever och en av medialärarna, Lasse., för att titta på Big Jump med bland annat Jon Olsson. Vi andra gamlingar eller vad vi ska kalla oss blev bjudna på tacos hemma hos Tommy med familj. Det blev i alla fall en tidig, ca kl 22, kväll idag då Joe Black fortfarande har lite känning av jet lagen.


Tack för idag


Lennart


Racing på flera nivåer

                                                                 090402
APU även för Jänkarna

  

Idag har Ben och L.J fått följa med Daniel och Mattias ut på APU. Dom har då varit på Berners och på Bilskadecenter. Jenny har jobbat på som vanligt på "sin" lackfirma. Under dagen så har Tommy, Dave och Joe Black varit ute på besök hos alla tre eleverna dels för att kolla så att det går bra för våra gäster men samtidigt för att Dave och Joe ska få se hur upplägget ser ut.


Kvällen tillbringade vi allihopa, även mediaeleverna och Joe Urbz, på Multi Challenge och Boda Borg. Vi började dock med en kebabtallrik, dom flesta av oss, på Kebab House. Sen så körde vi gokart med skiftande resultat. Dom som hamnade på pallen var i alla fall Mattias högst upp följd av L.J på andra plats och Jenny knep bronspengen. Jag ska väl ärligen erkänna att jag blev slagen till och med av Magnus, engelskläraren. Lite pinsamt men ok då. Jenny körde så pass bra att hon hamnade på fjärde plats på årsbästalistan och blev därmed tillfrågad om hon ville ställa upp i en riktig tävling.
Blixtljuset räckte inte riktigtTre stolta racerförare


Efter gokartkörningen så körde, eller vad man ska kalla det, Tommy, Dave och Joe Black bilbana. Det var en sån där som många av oss hade när vi var små fast mycket större. I alla fall så sprang dom förmodligen mer än någon av dom gjort dom senaste tjugo åren för att dom körde av banan gång på gång. Dom var alla redigt svettiga efter racet.
Bilarna var ungefär 15 cm långa

Det yngre gardet delade upp sig i två lag och körde en tävling inne på det klassiska Boda Borg. Det var inte så lätt som dom hade hoppats på men dom verkade tycka att det var riktigt kul allihop. En liten kuriosa i sammanhanget är att Boda Borg nyligen har bytt ägare och att ägaren kommer från, tro det eller ej, Los Angeles. Han har köpt hela konceptet och ska ta med sig det hem för att försöka utveckla det där borta. Den nye ägaren kommer att vara i Östersund på tisdag så om det finns möjlighet så ska vi ta med oss eleverna dit för att försöka få till ett litet möte med honom.
Koncentration på högsta nivå vid rådgivning"Nu kör vi hårt så att vi får en stämpel"

  

  

  

Tack för idag.

  

Lennart / Fangio


Mixade aktiviterer

                                                                  090401
Aktiviteter på skolan


Idag har dom Amerikanska eleverna varit med på några stycken lektioner tillsammans med Magnus. Dom har då berättat om vilka dom är och pratat i allmänhet med våra elever. Många är lite tröga i starten men det märks redan att spänningarna lättar för varje dag.


Vad gäller Joe Black så spenderade han stor del av dagen inne hos Tommy med sin lilla plåtbit. Han håller på att tillverka en sadel i storlek gammal mopedsadel.

  

Lärare och elev. Kul att vi har en del att lära våra Amerikanska vänner

  

Efter en snabb tur hem och vända så lämnade jag och Yvonne av Joe och Joe hos Tommy. Dom skulle gå på Svenssons café och fika samt lyssna på blues. Det hade säkert varit en trevlig kväll om det inte hade varit så knökfullt med folk där så att man varken såg eller hörde musiken. När jag och Yvonne skulle ansluta, efter våran biokväll, strax före nio på kvällen så hade dom andra gett upp. Tommy var då ute på en lite annorlunda sightseeing med våra gäster. Dom började i en av våra lärare, Maths, garage och fortsatte sen hem till Tommys mågämnes garage. För dom flesta skulle väl inte detta ses som den mest upphetsande sightseeingen men inom den här branschen så är det många som har det intresset. (Kul tycker jag). Ni ska veta att det skämtas om en inofficiell tävling som innebär att den som har mest grejor i garaget när han dör vinner. Jag tycker att mitt garage är proppfullt men jag är nog inte på topphundralistan ens.


Kvällen för ungdomarna bestod åtminstone för Daniel, Mattias, Ben och L.J av TV-tittande och lite slappande i allmänhet. Jenny och Riley var först ut och åt glass sen ordnade dom med en telefon åt Riley så att han fick ett eget nummer. Efter ett besök hos Jennys mamma så åkte dom hem till Myrviken för en TV-kväll, även för dom, i lugn och ro.


Ha det så bra


Hälsar


Lennart


Brunfloviken runt

                                                                  090331
Sightseeing runt stan


Idag är det tisdag och dom svenska eleverna har varit på sina respektive praktikplatser. Alla våra gäster var först här på skolan en stund på förmiddagen. Därefter så gjorde dom en liten rundtur på Frösön med fotografering på schemat. Efter det så fortsatte resan runt Brunfloviken med ytterligare bildknäppande. Dessutom så besökte dom ett av stadens konditorier, jag tror att det var Wedemarks enligt den förklaring jag fick av Joe Urbz. ( Joe U. hade ätit en semla enligt vad han kunde beskriva)

    

Ett par av Joe Blacks bilder tagna vid krönet på FrösönJoe B var imponerad över alla dessa bryggor

På eftermiddagen hade dom en del aktiviteter för sig inne hos Tommy. Joe Urbz jobbade med sin blogg och hade kontakt med eleverna där hemma. Jag hade också möjlighet att heja på ett par av dom som jag träffade ifjol. Joe Black fick en instruktion i det engelska hjulet, en maskin som man använder för att ge mjuka former åt en i början slät plåt, plus två maskiner för att krympa och sträcka plåt. Tommy och Joe B blev kvar på jobbet till sent på kvällen, dels på grund av att Tommy höll på att laga sin bil men också för att Joe skulle få bra med tid för att lära sig plåtbearbetningen.


Tack och hej


Lennart


RSS 2.0